Тромави, скъпи дела и корупция спират граждани и фирми да търсят правата си в съда

Тромави и бавни процедури, липса на достатъчно средства, корупцията и недостатъчно познаване на начините, по които могат да защитят правата си. Това са основните причини, които най-често спират гражданите и фирмите да заведат дело и да потърсят правата си по законов ред. Това показват резултатите от проучване, в което за 3 седмици са анкетирани 1020 души и 600 фирми, пише „Дневник“.

Данните са представени от Радостина Ангелова от социологическа агенция „Глобал Метрикс“, извършила проучването. За гражданите основните спънки са няколко. На първо място те посочват тромавите процедури (41.1%), липса на достатъчно финансови възможности (35.7%), а третата причина да не потърсят правата си е, че нямат представа какво и как да направят – 30.4%.

Едва на следващите места се нареждат причини като недостатъчно доверие в съдебната система като цяло, а 16.1% се опасяват от корупционни практики. За значително по-малко граждани причината да не заведат дело е, че съдът е далеч или няма добър достъп до сградите на съдебната власт.

Тромавите процедури са основна причина и за голяма част от фирмите в България да се откажат от това да потърсят правата си в съда. 43.2% от общо 600 предприятия и фирми, участвали в проучването, са посочили това като първа и основна причина.

Следваща „спирчака“ в търсенето на справедливост за бизнеса е прекалено продължителните съдебни процеси, недоверието в съдебната система като цяло и притеснения, че решението няма да бъде взето безпристрастно и обективно. Финансовите причини не са сред основните, които спират представителите на бизнеса в България да заведат дело.

Резултатите от проучването показват по-скоро, че предприемачите не желаят да инвестират времето си в дълги съдебни процеси. Около 60% от фирмите, участвали в проучването, казват, че действително са изпадали в ситуация, в която са имали основание да заведат дело в съда, но половината от тях не са го направили.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук