Туроператорите предлагат ваучери за почивка, а не финансова компенсация на клиентите

Предоставянето на ваучери, вместо връщане на пари за капарирани екскурзии, може да спаси туристическия бранш, след като кризата с коронавируса приключи, заяви пред БТВ говорителят на Кризисния щаб в туризма Емил Абузов. Той разясни, че когато клиент плати, туроператорът се разплаща с всички контрагенти – туроператори и хотели и др.

„В момента, огромна част от тези пари са в наши контрагенти. Авиокомпаниите и хотелите са в сходна ситуация и нямат парите, за да ги върнат. Вариантът с ваучерите е препоръчан от Европейската комисия“, уточни Абузов.

Говорителят на Кризисния щаб в туризма посочи, че за по-голяма сигурност ваучерите ще се разпространяват от Министерството на туризма.

„Клиентите искат парите си, не защото не им се пътува, а защото ги е страх, че нас няма да ни има. Имаме и застраховки, намерили сме начин как да защитим тези пари. Ако се стигне до фалити, топката ще остане при застрахователите, а не се знае те как ще реагират. Ако клиентите настояват за парите си, накрая може да се стигне до там нас да ни няма, а те да не получат парите си“, коментира Абузов.  

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук