Търговските вериги заплашват с гражданско неподчинение

Големи магазини за нехранителни стоки готвят протести и заплашват с гражданско неподчинение, ако остане в сила забраната такива търговски обекти, които имат площ над 300 квадратни метра, да не отворят и след 11 април.

„Противоепидемичните препоръки и мерки са в пъти по-ефективни и адекватно приложими при по-голяма площ на магазините“, пишат големи търговци в отворено писмо до премиера и Оперативния щаб.

„Категорично и твърдо се противопоставяме на продължаващата неравнопоставеност спрямо нашата дейност“, се изтъква в отвореното писмо. Големите търговци настояват, че затварянето им води до пренасочването на целия клиентски поток от стотици хиляди хора към по-малки обекти, където при по-малка площ, нерядко се струпват хора, не се спазва дистанция и не се контролира броят на допусканите клиенти.

„Съществуващото положение води и до нелоялна конкуренция“, предупреждават представителите на търговските вериги. Те подчертават, че ако ситуацията продължи, е редно големите търговски вериги за нехранителни стоки да получат адекватна подкрепа от държавата.

„Според нас стъпки в правилна посока биха били освобождаването от данък сгради и такса смет за периода на затваряне на нашите обекти и освобождаването на компаниите от данък печалба за 2021 г.“, пише в писмото.

В заключение се отбелязва, че следва да бъдат отворени всички търговски обекти за нехранителни стоки, без между тях да се прави изкуствено разграничение на база нетна търговска площ, а ако епидемиологичната обстановка налага това, то следва да бъдат затворени всички.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук