Тържествата на 15 септември се отменят

Всички ученици във всички училища в страната ще започнат учебната година присъствено. Ще има посрещане на ученици на 15 септември, но няма да има тържества и събирания. Ако в даден клас се установи случай на заразен ученик с COVID-19, ще се карантинира целият клас за една или две седмици. Само в такива случаи ще се минава към дистанционно обучение, и то за времето на карантината, като на него ще се гледа само като на аварийна и компенсаторна мярка. Това става известно от отговорите на министерството на образованието на въпроси на вестник „Сега“.

От министерството обясняват, че е предвидено учебната година да започне във всички училища в страната присъствено, при спазване на предписанията на здравните власти – дистанция, предпазни средства и дезинфекция на пространствата. В случай на заразен учител или ученик, ще се следват указанията на здравните инспекции, като не се предвижда затваряне на цялото училище, а само карантина за отделен клас.

Ако има повече заразени, може да се стигне до затваряне на училище за дните, в които се налага да се изчакат резултати от тестове и да се извърши дезинфекция. В такива случаи може да се превключи на дистанционно обучение за няколко дни, но само за съответния клас или училище.

 

Обсъждат се също така и препоръчителни стратегии и решения за организацията на учебния процес, които МОН ще предостави на учебните заведения, като всяко ще може да реши според възможностите си как да организира учебния процес при случай на COVID-19. „Училищата са с различна материална база и всяко би могло да избере как да организира часовете и междучасията, за да се ограничат максимално контактите и да не се допуска зараза. Затова всяко училище ще разработи план за организация на учебния процес, така че да няма струпване на ученици. Възможно е да има различен час на започване на учебните часове, на междучасията. Указанията ще бъдат обсъдени с широк кръг представители на образователната общност, с родители и социални партньори. Препоръките ще бъдат изготвени в период от време, достатъчен за организация на самите училища“, посочват от министерството.

Участници от работната група споделиха пред „Сега“, че МОН не е избрало хибридния вариант, при който част от учениците учат присъствено, друга част – дистанционно, както и разделяне на класовете на групи, които да редуват присъствени с онлайн занимания, тъй като той е доста труден за учителите. Затова е предпочетена т.нар. „стратегия на превключване“, т.е преминаване към дистанционно обучение само за класа или училището, в който е установен случай на заразен с коронавирус, и то за дните, в които тече карантината. Все още се обсъжда дали тя да е една или две седмици.

Сред задължителните правила, които в момента се обсъждат със здравното министерство, ще са редовна дезинфекция на класните стаи и коридорите, уведомяване на родителите в случай на установяване на заразен в даден клас, правила за действия при ученик със симптоми, както и 5-минутна сутрешна беседа, свързана с коронавируса – ще се говори за нуждата и ползата от дезинфекция, ще се обръща внимание на чувствата и емоциите на учениците в коронавирусната ситуация и т.н.

На срещата в МОН, на която е присъства и главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев, са се обединили около мнението, че трябва да се мери температурата само на ученици, които проявяват симптоми, казва зам.-министърът на образованието Таня Михайлова в интервю за „Офнюз“. „Филтърът на входа е важен, да се прецени дали ученик не се чувства добре“, коментира тя, но няма да се мери температурата на всички на входа.

Сред препоръчителите мерки, които МОН ще предостави на училищата в чисто организационно отношение, пък са осигуряване на еднопосочни маршрути в коридорите, използване на кетъринг вместо стол, обособяване на отделни зони за отдих, отделяне на класовете, доколкото е възможно, носене на маски по коридорите и от ученици, и от учители (в класната стая учителят ще може да е с шлем или маска по желание) и др. Някои училища имат свободни класни стаи, други – повече пространство в двора, трети могат да ползват съседното читалище. Затова и ще се даде организационна свобода на училищата да решат какви действия да предприемат в случай на коронавирус. Те трябва да изготвят свои планове за превключване, временно, към друг режим на работа.

Това означава, че в даден момент действително може да се окаже, че два класа от един випуск в едно училище ще учат онлайн (поради случай на COVID-19 в тях), а други два класа от същия випуск в същото училище ще си продължат присъствено. Това обаче ще е само временно – докато мине карантината на учениците. Тоест няма да има вариант първи клас да започнат годината присъствено, шести – дистанционно, а девети примерно – смесено, и тази организация да продължи така до края на учебната година.

Смесеният вариант на обучение освен това не е регламентиран законово. Подготвените от МОН промени в училищния закон, които са приети на първо четене, предвиждат до 20% от часовете да са дистанционни, но само за иновативните училища. Планирана е и възможността по медицински причини даден ученик да учи дистанционно. Ако се налага отделен ученик да отсъства – по болест, например счупен крак, или ако се налага родителите му да пътуват поради лечение в друг град, той също ще има възможност да учи от вкъщи чрез виртуална класна стая, докато учителят преподава в реална класна стая. Според източници на „Сега“ МОН обмисля да създаде банка с резервни учители на областно и национално ниво, в която да се включат дори и студенти, които да помагат на системата в случай на нужда от заместване на заболели учители.

Все още се обмислят работещи решения за първия учебен ден – в никакъв случай на 15 септември няма да се правят традиционните големи тържества със струпване на стотици ученици и родители, но пък се мисли по някакъв вариант на безопасно посрещане за учениците.

До 25 август 2020 г. на образователните институции ще бъдат предложени два протокола – един за организацията на учебната дейност (с препоръчителен характер, където ще има широк, отворен списък от възможности за прилагане от училищата при кризисна ситуация) и един за медицинската страна на проблема (със задължителни мерки за спазване от всяко училище), написа и председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета Диян Стаматов в профила си във „Фейсбук“.

По думите на Стаматов в първите дни на септември всяко училище трябва да има разработен свободен, отворен работен план (екшън план) за дейностите за превключване за кратко време за работа в дистанционна среда. Ще бъдат предложени промени в Наредбата за приобщаващо образование за залагане на допълнителни възможности за наваксване на пропуснат учебен материал при натрупани определен брой отсъствия.

Ще бъде предложена и възможност всяко училище да избира какъв тип родителски срещи да приложи – в реална или в дистанционна среда. „Изключително важно е информиране на родителите по всички канали за начините на промяна на учебната дейност и ясно съгласуване с тях на възникнали промени. В протоколите ще бъдат изброени и спецификите за – носене (или не) на маски, начините за реализиране на учебните дейности по специфични часове като физическо, музика, информатика; провеждането на храненето в стола и други специфични особености“, казва Стаматов.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук