Търси се име за малко сливенско лешоядче

„Дайте име на малкото лешоядче, излюпено на територията на Природен парк „Сините камъни“ и помогнете за възстановяването на вида“, този призив отправят от дирекцията на парка.  Може да изпращате Вашите предложения за име на лешояда на email: dppsinite_kamani@abv.bg, като коментар под настоящата публикация или на лично съобщение на фейсбук-страница https://bg-bg.facebook.com/PPSinitekamani
Белоглавият лешояд (Gyps fulvus) е вид, който е бил многоброен в България, но изчезва в средата на XX век. През последните години видът се завръща след много усилия и благодарение на природозащитни проекти. Лешоядите заемат много важно място в екосистемите. Наричаме ги и „санитари на природата“, тъй като се хранят с умрели животни и спират разпространението на бактерии и зарази. Видът е вписан в Червената книга на Република България като Застрашен.
Служителите на Дирекция на природен парк „Сините камъни“ и Zeleni Balkani полагат усилия за завръщането на Белоглавия лешояд (Gyps fulvus) на територията на Природен парк „Сините камъни“ чрез осигуряване на инфраструктура, хранителна база, наблюдение и ежедневни грижи.
Преди повече от месец бе документирана гнездяща двойка с излюпено малко на територията на природен парк „Сините камъни“. Двойката е сформирана от птици, които са освободени от адаптационната волиера на територията на природния парк, едната, от които е с крилна марка K2F. В средата на м. юли бебето лешояд ще бъде маркирано и ще му бъде поставен предавател, на стойност 2000 лева, с цел проследяване.
Може да подкрепите завръщането на Белоглавия лешояд (Gyps fulvus) като дарите средства на следната банкова сметка в лева и евро, както и през Paypal:
в лева: BG 53 BPBI 8170 1603 3795 30 ,
в евро: BG 89 BPBI 8170 1605 3232 47 ,
Юробанк България АД(Пощенска банка), SWIFT: BPBIBGSF.
Необходимите средства са 2000 лева, а срокът за набирането им е до 10 – ти юли.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук