Увеличават заплатите в областните болници от 1 юли

Ръководствата на болниците у нас са в готовност да увеличат заплатите, съобщи здравният министър Кирил Ананиев пред журналисти след посещението си във варненската многопрофилна болница „Св. Анна“. Той представи новата методика за формирането на работни заплати и разходите в лечебните заведения пред директорите на областните болници в градовете Велико Търново, Ловеч, Габрово и Русе.

„Увеличението, което се предвижда в повечето от посетените 9 областни болници, ще бъде между 150 и 250 лв. То трябва да е факт от 1 юли, като ръководството, персоналът и синдикатите трябва да преценят дали увеличението да е под формата на повишаване на основната работна заплата, под формата на ДМС, или съчетани от двете“, коментира Кирил Ананиев. Той подчерта, че увеличение от две работни заплати е невъзможно.

„Важно е да подчертаем, че средните работни заплати в тези 9 болници са между 1200 и 1400 лв. за професионалистите по здравни грижи, а за лекарите са значително по-високи“, обясни още министърът.

„Мога да определя методиката като комплексен документ, тъй като дава решения на много от въпросите относно формирането на възнагражденията в лечебните заведения“, посочи министър Ананиев.

Трите основни момента в методиката за Ананиев са, че разходите за персонал ще са не по-малко от 50% от общите приходи на болницата, допълнителните плащания няма да надхвърлят половината от общите разходи за персонал, както и че максималният индивидуален размер на допълнителното материално стимулиране/ДМС/ ще е до 80 на сто от основната заплата, а за медицинския персонал не може да надхвърля три пъти размера на основната работна заплата.

Според здравния министър картината в различните болници е различна и не бива да се говори в абсолютни числа, защото те обслужват различен брой пациенти, както и разполагат с различен обем приходи.

За Кирил Ананиев е особено важно съотношението, което дава методиката, при определянето на работните заплати на санитар, специалист по здравни грижи и лекар. Предложението на здравното ведомство е то да е 1:1.7:2.2.

Кирил Ананиев допълни, че през септември предстои да се направи анализ на изпълнението на бюджета на НЗОК и при спестен ресурс, същият ще бъде насочен приоритетно към болниците.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук