Удивителната България и нейните казина

В България има многобройни казина, всяко от които се отличава с уникална атмосфера и избор на игри. България е популярна игрална дестинация в Източна Европа.

Хазартната индустрия в България процъфтява през последното десетилетие и нейните казина вече посрещат посетители от цял свят. В България можете да намерите ресторанти, барове и нощни клубове, които да задоволят всеки вкус. В сравнение с други страни от ЕС цените в България са много ниски.

Популярност на хазарта в България

Българите са много игриви хора. Сериозните комарджии трябва да проверят няколко български казина, преди да се спрат на едно. Стандартните казино игри включват блекджек, рулетка, карибски, китайски, омаха и слотове като (book of ra). Играчите на покер, които се интересуват от Texas Hold ’em, могат да участват в турнири или на маси с пари в брой в няколко заведения. В повечето казина се предлагат ежедневни бонуси. Казина могат да бъдат открити в цяла България – от столицата София до популярните курортни градове Сандански и Свиленград, както и в градовете София и Варна.

История на страната

Въпреки че територията на България и нейните жители са доста древни, въвеждането на хазарта се случва едва много по-късно. През 90-те години на миналия век популярността на хазарта се увеличава. Различни империи и правителства са управлявали държавите в този регион. Разумно е да се предположи, че в тези епохи хазартът не е бил широко приет и практикуван.

Както Третата българска държава (1878-1946 г.), така и Народна република България (1945-1989 г.) са имали строга политика срещу хазарта (1946-1991 г.). Още повече по времето на комунистическия режим. Тъй като България е била социалистическа държава под контрола на СССР, на хазарта не се е обръщало особено внимание. В някои хотели на посетителите от други държави е бил разрешен достъп само до няколко игрални автомата.

През 1993 г. игралните автомати, бингото и продажбата на лотарийни билети бяха законни. Българската Държавна комисия по хазарта (ДКХ) води началото си от 1999 г., когато е изготвен и приет първият в страната Закон за хазарта. Неблагоприятните последици от легализацията върху българската игрална индустрия обаче могат да се отдадат на тежките данъци, наложени на сектора, след като той привлече инвестиции от местни и международни играчи. Високата данъчна система направи трудно прилагането на лицензи и правила.

Скоро след това в София започнаха да се появяват казина и други (хазартни) заведения, въпреки че индустрията беше сравнително малка. Поради членството на България в НАТО и Европейския съюз (ЕС), към които тя се присъедини съответно на 14 март 2004 г. и 1 януари 2007 г., през 2008 г. в страната бяха разрешени хазартни игри по интернет с някои ограничения. През 1990 г. България подава заявления за присъединяване към НАТО и Европейския съюз.

Подобно на традиционните закони за хазарта, тези за онлайн казината бяха привлекателни поради високите данъци. За да се актуализира законната система на хазарта в България, през юли 2010 г. беше внесен проектозакон. Комисията не можа да завърши законопроекта през 2010 г., поради което българските законодатели ѝ го представиха през март 2011 г.

Европейската комисия откри две пропуски в предложения закон. Първо, право на лиценз имаха само предприятия, които са работили в България в продължение на пет или повече години. След като получат лиценз, те планират да разположат цялото си оборудване в България и да обработват плащанията чрез български банки. По-конкретно, рекламите на хазартни продукти щяха да бъдат забранени.

В резултат на тези опасения Европейската комисия, Малта и Обединеното кралство предоставиха обратна информация и игралната индустрия отхвърли предложеното правило. На 20 юли 2011 г. законът беше изменен, за да обхване целия ЕС и ЕИП. Законът за хазарта от 1999 г. беше преразгледан през март 2012 г., за да се отстранят проблемите с първоначалния законопроект. На 1 юли 2012 г. новият закон влезе в сила.

Законът за хазарта беше актуализиран и изменен в края на 2013 г., като най-значителната промяна настъпи на 13 ноември с приемането на по-ниски данъчни ставки. След измененията Законът за офшорните зони влезе в сила на 1 януари 2014 г. Съгласно Закона за офшорните зони лицензи за хазартни игри не могат да бъдат издавани на лица или фирми извън България, Европейския съюз, Европейското икономическо пространство или Швейцария.

Преди промените, на 11 юни 2013 г., Комисията издаде черен списък на незаконни уебсайтове за хазартни игри, които приемат български играчи. Към май 2018 г. доставчиците на интернет услуги са блокирали достъпа до над 730 незаконни хазартни сайта. В обръщение са повече от 240 лиценза, включително тези за Betfair, bet365, Efbet, WinBet, Bwin, 7777, Eurobet, Eurofootball, Телематик Интерактив България, PokerStars и Български спортен тотализатор.

Наредба № 1 от 27 март 2013 г. (която обработва данните за онлайн хазарта) и Закон № 22, публикуван от българския министър на финансите на 5 март 2013 г., заедно формират настоящия български Закон за хазарта, който регулира всички хазартни операции и съоръжения в страната.

Според уебсайта на Държавната комисия по хазарта всички форми на хазарт, включително онлайн казина, игрални автомати, залагания, лотарийни игри и бинго, са напълно законни в България. Предприятията, които оперират лотарии, бинго, игрални автомати и заведения за залагания, трябва да плащат по 5000 лв. годишно за финансиране на усилията за предотвратяване на проблемното залагане и за посредничество при спорове, възникнали в хазартната индустрия. Таксата за „социално отговорно поведение“ за казината е 10 000 лева, а за сайтовете за онлайн хазарт – 50 000 лева.

Освен това Законът за корпоративното подоходно облагане от 2011 г. задължава компаниите, предлагащи онлайн хазартни игри, да плащат определена ставка от 100 000 лв. в допълнение към 15% данък върху оборота и 20% данък върху брутните приходи от хазартни игри. Всяка година казината трябва да плащат 2000 лв. за игрални автомати, 88 000 лв. за маси за рулетка и 20 000 лв. за всичко останало. За слот машините се заплаща годишна такса за поддръжка в размер на 2 000 лв.

Настоящите им условия за залагане

За разлика от много други държави, в България хазартът в казина, лотарии и спортни книги е идеално разрешен. В България има общо 30 казина, разположени в 9 различни зони. Лицензирането, правилата и одитът (и всичко между тях) на хазартните операции и съоръжения се управляват от Държавната комисия по хазарта на Република България.

Казината в България привличат разнообразна клиентела, включваща туристи и местни жители с разполагаем доход. Повечето местни жители предпочитат да посещават по-малки хазартни заведения като игрални клубове или зали за игрални автомати, докато казината са по-популярни сред посетителите. Поради тази причина казината в България предлагат пълен набор от гостоприемни услуги в допълнение към най-новите и най-добрите слот машини и игри на маса в Лас Вегас.

В резултат на това България разполага с отлични условия за играчите на хазартни игри. Средата за игра е живописна, пленителна и необезпокоявана; има много игри за избор; персоналът е професионално обучен да се справя с клиентите с внимание и има няколко екстри (като например висококласна европейска кухня).

 

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук