Удължават валидността на ковид сертификатите, ще се издава документ и след първа игла

Мерките, които обявихме във вторник се прилагат за първи път в нашата страна, разбираме, че има много въпроси. Стремим се всячески да решаваме възникнали в ситуацията проблеми, обяви здравният министър д-р Стойчо Кацаров на брифинг на здравните власти.

По думите му, вече няколко дни експерти обсъждат дали може да се удължи 6-месечният срок на сертификатите на 12 месеца.

Експертните съвети на инфекционистите и епидемиолозите подкрепят сертификатът за преболедуване на COVID -19 да е валиден не 180 дни след преболедуването, а 12 месеца, каза пред журналисти заместник-министърът на здравеопазването Тома Томов. Днес се очаква становището и на експертите по клинична имунология.

Днес ще се издаде заповед, че този срок се удължава, но в рамките на страната ни, подчерта министърът на здравеопзването Стойчо Кацаров. „Зелен“ сертификат ще се издава и след първа доза ваксина.

Кацаров изтъкна, че се е ускорил процестът по ваксинация. Повечето хора обаче са се насочили към ваксината, която се поставя еднократно, което, според Кацаров, е административен проблем.

Ако вие сте си поставили една доза от двудозовите ваксини – може да посещавате местата, на които се изисква зелен сертификат в рамките на месец, докато си поставите и втората ваксина, обясни Кацаров.

За потърпевшите от предприетите мерки браншове, ще има осигурени безплатни антигенни тестове, стана ясно още по време на брифинга.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук