Укрепват свлачището до Дома за пълнолетни лица с умствена изостаналост „Качулка“

Снимка: Министерство на околната среда и водите

Оперативна програма „Околна среда“ е одобрила за финансиране проектно предложение на Община Сливен „Укрепване свлачище на територията на Дом за пълнолетни лица с умствена изостаналост „Качулка“. Договорът е подписан днес от министъра на околната среда и водите Нено Димов и кмета Стефан Радев, съобщават от общинския пресцентър.

Проектното предложение е подадено от Община Сливен по процедура чрез директно предоставяне „Превенция и противодействие на свлачищните процеси за ограничаване на риска от тях“, по приоритетна ос 4 „Отпадъци“ на Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020 г.“.

Укрепването има за цел да стабилизира и да възстанови трайно прилежащия терен, чиято деформация е резултат от интензивни валежи. Това предизвиква свлачищни процеси и застрашава прилежащата пътна инфраструктура.

Свлачището е регистрирано през 2010 г., когато е установено свличане на земни маси по северозападния скат над единствения път към селището, свързващ административния корпус със сградите, където са настанени потребителите на социални услуги.

Участъкът, който ще бъде укрепен е с площ приблизително 850 кв. м, периметър 145 м. Предвидените строителни работи предвиждат почистване на площадката, изпълнение на обратен насип, преоткосиране на терена, изпълнение на ерозионен контрол, полагане на дренажни тръби, както и стоманобетонова настилка. Проектът предвижда също така изпълнение на строителен и авторски надзор.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук