Управляващите отложиха масовото машинно и е-гласуване заради тайната на вота

Депутатите приеха промени в изборното законодателство, с които електронното гласуване се отлага, а машинното се ограничава за европейските и местните избори. Мотивът – недостатъчна гаранция за тайната на вота, съобщава bTV.

„Потвърждавам и нашата сериозна амбиция този способ да стане факт, когато имаме технологичната и сигурност и обезпеченост на процеса на електронното дистанционно гласуване”, заяви Данаил Кирилов от ГЕРБ.

Той посочи още, че при машинното гласуване има риск от грешки заради начина на отчитане на резултатите от гласуването.

БСП настояват твърдо за машинно гласуване. Според законопроекта машини за гласуване ще има само в секции с над 300 избиратели.

„С този проект се постигат нови висоти или по-скоро  низини. Ще завършим с фойерверки, фестивалът е отворен с Изборния кодекс. Не Изборен кодекс,  правилник за настолна игра не може да се напише така”, заяви Крум Зарков от БСП.

Съпартиецът му Иван Иванов беше по-краен: „Вие какво казвате на хората: „Защо правихте референдуми, ние ще победим с манипулации”. Според него целта е да се спечели евровотът и да се „изкрета” до местния.

ДПС също смятат, че по отношение на машинното гласуване не се прави достатъчно. Управляващите обаче на свой ред упрекнаха опозицията, че още отсега си търси оправдания за лошо представяне на вота.

ГЕРБ ще предложат между първо и второ четене номерата в бюлетините да са от 1 до 100, а на кандидатите от 100 нагоре. Така ще се избегне объркването от станалия известен като феномена 15/15.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук