Условията на живот в сливенското ромско гето са форма на насилие над децата

„Условията на живот в ромското гето в Сливен ме изненадаха. Сякаш попаднах в друга епоха. Ограничена жилищна площ за децата, изключителна мизерия – това също е форма на насилие спрямо тях“, така специалния докладчик на ООН Мод де Бур-Букикио описва ситуацията с децата от ромската общност в нашия град. В продължение на осем дни докладчикът обикаля страната и събира данни, а докладът й ще бъде готов през март догодина.

Според докладчика, децата от ромската общност в България са най-силно изложени на рискове от експлоатация. Деца стават жертва на сексуално насилие, на ранни бракове, на трафик на хора, на детска проституция, а държавата няма централизирана база данни за тези престъпления. До този извод стига Мод де Бур-Букикио, след срещи с редица институции, отговорни за справянето с тези проблеми.

„Политики за справяне с даден проблем се правят с помощта на бази данни. Ако институциите не разполагат с нужните числа, няма как да имат правилни политики.В омагьосан кръг попадат ромските деца. Бедността и липсата на образование ги превръщат в потенциални жертви на експлоатация, казва още тя цитирана от БНТ.

Все още служителите на МВР и на съда не са достатъчно подготвени за работа с деца-жертви. Недостатъчното сътрудничество между различните органи, ангажирани със закрила на детето, продължава да е проблем за България, смята докладчикът.

„Едно от децата, с които говорих беше жертва на сексуално насилие. Разказа ми, че е останала с чувството, че тя сама е виновна за това, което ѝ се е случило. А насилникът е все още свободен“, посочва тя.

Липсва независим и регулярен контрол върху работата на центровете за настаняване на деца според Мод де Бур-Букикио. Няма и механизъм, по който децата да потърсят помощ, ако са станали жертва на тормоз в тези центрове.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук