Учебната година-присъствено, училищата със списък от мерки

Учебната година стартира присъствено. Има три седмици до началото, може да се случи всичко, но при днешната ситуация тя ще стартира присъствено. Това каза образователният министър Красимир Вълчев на брифинг за началото на учебната година и мерките във връзка с коронавируса.

„Ако оставим училищата затворени, рискуваме да имаме по-негативни последици от пандемията“, каза Вълчев.

Всяко училище ще направи свой списък от мерки.

„Не всички могат да приложат всички, защото са различни като среда, брой паралелки. Задължителни ще са здравните мерки и протоколите, уведомяване веднъж седмично за ситуацията в училището“, каза той. Според него без съмнение годината ще е трудна.

„Има и хронични заболявания на родители и децата могат да изберат временно да се обучават вкъщи. Проведохме разговори, които са по-предпазливи. Образователната система позволява преминаването в друга форма на обучение, тя не е по-добра алтернатива. Предоставя възможности само частично да замени другата“, каза Вълчев. Той припомни, че има 15% деца, които имат проблеми с ежедневната посещаемост в училище.

„Опитваме се да намерим баланса между правото на здраве и образование“, обясни образователният министър.

„Доволни сме, че правителството отпусна 65 млн.лева за София. Решението да се подпомогне и частните училища и детски градини е крачка напред. Има указания до кметовете да обезпечат нови райони за градини“, каза и зам.кметът Тодор Чобанов.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук