Учениците от 5 до 11 клас в Сливенско минават на онлайн обучение от 15.03. до 02.04.

Учениците от 5 до 11 клас в област Сливен преминават на дистанционно обучение от 15 март до 2 април, съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Петя Балулова. Решението за това е взето днес на заседание на Областния кризисен щаб заради усложнената епидемична обстановка.

Дванадесетокласниците ще учат присъствено, тъй като ще бъдат по един випуск в училище. За тях е важно, понеже на 15 май свършват учебната година, посочи началникът на РУО Сливен Милена Чолакова.

В областта се въвеждат още няколко мерки. На непълнолетните се забранява посещение на заведения и молове без придружител. Преустановяват се  също занятията в езикови центрове, а за висшите учебни заведения се предлага алгоритъм за присъственост.

Родителите на деца от детските заведения и училищата до 4 клас могат да спрат децата от посещения с писмено уведомяване е сред препоръките на РЗИ до общинските кметове. Задължително става носенето на защитни маски на закрити и открити обществени места където има струпване на хора. Посещенията във фитнес и спортни центрове, културни и масови мероприятия ще бъдат при заетост до 30 процента. Заведенията ще могат да работят до 22.00  часа, като се спазва дистанция,на маса могат да са не повече от 6 души, а персонала задължително трябва да е с маски.

Мерките са със срок на действие от 0,00 часа на 12 март до 2 април включително.

Към момента заболеваемостта в област Сливен е 381 на 100 000 жители, съобщи областният управител Чавдар Божурски. Активните случаи са 877, като 704 от тях са на домашно лечение, а 173 хоспитализирани. Лечебните заведения разполагат с капацитет от 200 легла, като РЗИ ще разпореди разкриване на допълнителни.

74 пациенти са настанени в разкритите отделения на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“, като леглата са 98 за тежко болни и четири – за реанимационно болни, съобщи директорът д-р Васислав Петров. По думите му, ситуацията е тревожна и се усложнява.

Решенията на Областния кризисен щаб ще влязат в сила след съгласуване с Министъра на здравеопазването.

По инициатива на областния управител Чавдар Божурски се възобновява ежедневният контрол от съвместни екипи на РЗИ, ОДБХ, ДИТ и ОД на МВР за спазване на противоепидемичните мерки. Вниманието на екипите ще бъде насочено основно към областния град. Целта на проверките е да се разяснява и да се оказва съдействие на собствениците и управителите на обекти с обществено предназначение за въвеждането и спазването на мерките.

мерки12.03.2021

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук