Ученици от Бургас създадоха уникален електрически автомобил

Ученици от Бургас създадоха уникален електромобил. Дизайнът му е вдъхновен от компютърната мишка, едноместен е и може да измине 160 километра с едно зареждане на батерията. В началото на месец юли електромобилът, чието име е „баткомобил”, ще участва в международно състезание в Лондон, информира Нова телевизия.

Нестандартната кола можем да видим в Морската градина в Бургас. Екипът от единадесетокласници и преподавател в Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника започна първите му изпитания на терен.

Идеята за създаването на електромобила дошла след посещение на преподавателя по електроника Красимир Кънчев на международно състезание за енергийна ефективност в Истанбул. Именно там той вижда новите постижения в екологичните автомобили.

„Аз видях различни проекти на автомобили и заразих учениците. Амбицирахме се и постигнахме резултати. По нищо не отстъпваме на световните отбори и университети”,поясни Красимир Кънчев.

Електромобилът е изработен от фибростъкло и алуминий. Близо 4 месеца били необходими, за да бъде построен. Общината и много фирми ги подкрепили финансово. Използвали проект за автомобилен дизайн на пилотът Велин.

„Един ден имахме информационни технологии в кабинета и съответно, когато видяхме компютърната мишка инженер Кънчев предложи новият ни автомобил да изглежда като компютърна мишка.Съответно аз не бях за, но впоследствие много ми хареса”, заяви Велин Георгиев.

По проекта на шасито на електромобила основно работил ученикът Атанас. „Гумите са от велосипед 18 цола, но сме им сменили лагерните легла със специални лагери, да има по-голяма инерция самият автомобил”, поясни Атанас Христов.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук