Ученици участваха в тренинг по правата на човека

Ученици от ОУ „Хр. Ботев“ с. Самуилово и от ПГПЗЕ „З. Стоянов“ участваха в тренинг по права на човека/детето днес в залата на Областна управа по повод Международния ден на правата на човека. Инициативата се проведе от Младежки дом Сливен.

Водещи на интерактивното обучение бяха младежките лидери Даниела Стоева- секретар на съвета на децата при ДАЗД, Рафаел Кънев – ученик ПГПЗЕ „З. Стоянов“ и доброволката по програма „Еразъм+“ от Грузия – Кристине.

Понятието “права на човека” изразява универсалната ценност на човека, която се проявява индивидуално без оглед на гражданството му, класата, социалната група, към която принадлежи, етническата му принадлежност.

По време на тренинга се дискутира днешното схващане на правата на човека, което разширява това понятие като добавя редица лични, политически, социални и културни права. Учениците бяха обучени да правят разлика между права на човека като биологично същество, права на личността в социалната среда и права на гражданина, също и да познават Конвенцията на ООН за правата на детето и Всеобщата декларация за правата на човека.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук