Хиляди се подписаха под петиция с искане България да купи медицински хеликоптер

Снимка: Велко Ангелов

Петиция с искане да бъде закупен медицински хеликоптер беше внесена в Министерския съвет днес. Близо 9 хил. души вече са се подписали в петицията, която е пратена още до президента Румен Радев, министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и председателя на парламента Цвета Караянчева.

България е единствената държава в Европейския съюз, която не разполага с медицински хеликоптер. Последната подобна летателна машина беше продадена в чужбина миналата година, като по този начин спасителните операции по въздух в планините станаха невъзможни.

Инициаторът на петицията Владимир Христовски заяви пред „Нова телевизия“, че поводът за създаването ѝ е проведената в Банско Световна купа по ски, както и спасяването на алпинист в Рила от словашки екип. По време на състезанието хеликоптери от други страни отговаряха за акциите по въздух.

„Трябват ни поне 4 въздушни линейки. Ако се случат инциденти на няколко места, един хеликоптер отново няма да е достатъчен. Времето за реакция при въздушните линейки се скъсява много. Хората се дразнят от това, че държавата е готова да даде 55 млн. за правителствен самолет, но нямаме медицински хеликоптер“, каза Христовски.

В края на миналата година се разбра, че над 108 млн. лева се предвижда да бъдат осигурени допълнително между приоритетните оси на оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 г. От тях 20 млн. лв. ще бъдат преразпределени към Министерството на здравеопазването за купуване на медицински хеликоптер и осигуряване на съпътстваща инфраструктура за използването му.

Темата за покупката на медицински хеликоптер отново е на дневен ред след скорошния случай с изчезването на баща и син в Стара планина. В спасителната акция участие взеха над 50 спасители и служители на Национален парк „Централен Балкан“, както и военни от Карловската бригада. Спасителната акция бе прекратена вчера без резултат.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук