Хората с увреждания в Сливенско търсят помощ от областния управител за решаване на проблемите си

Широка дискусия по реалните проблеми на хората с увреждания в Сливенско се проведе по време на заседанието на Областния съвет по социална политика и права на хората с увреждания, който се събра след двегодишна пауза. Заседанието бе водено от областния управител Веселин Вълчев, който е и председател на съвета. В него взеха участие представители на различни институции в областта, както и на организациите на хората с увреждания, които споделиха натрупалите се през последните две години проблеми.

Сред най-наболелите и с местна значимост проблеми се оказаха увеличението на цената на билетите и картите и премахване на облекченията за градски транспорт на хората с увреждания от общината. Хората с увреждания се оплакаха и от премахването на безплатния вход и налагане на такса за влизане в гробищния парк с кола. Те изтъкнаха, че ако за някой е въпрос на избор дали да влезе с кола или пеша, за много от хората с увреждания това е единствения начин да уважат близките си. Друга трудност, с която се сблъскват е Синята зона и въведените рестрикции от общината, инвалидите да могат да паркират вече само и единствено на местата предназначени за тези цели, а преди са можели да паркират и на общите места. Паркоместата за инвалиди са малък брой в централната част и ако се случи да дойдат няколко човека едновременно, с часове нямат възможност да паркират. Проблем за хората в неравностойно положение са разрушените рампи и достъпността на тротоарите заради водния цикъл в градската среда както и липсата на достъпност за инвалиди до някои институции в града.

Областният управител пое ангажимент да отправи въпросите на хората с увреждания към отговорните институции и заедно ще очакват решения на проблемите.

По време на заседанието, експерти от Областния информационен център представиха информация за два проекта от Националния план за възстановяване и устойчивост: Проект П39 от Националния план за възстановяване и устойчивост – „Модернизиране на дългосрочната грижа“, част от компонент „Социално включване“, Стълб IV „Справедлива България“ както и Проект П40 от Националния план за възстановяване и устойчивост – „Предоставяне на помощни средства за лица с трайни увреждания“, част от компонент „Социално включване“, Стълб IV „Справедлива България“.

 

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук