Храните у нас: По-скъпи и по-некачествени, отколкото в Западна Европа

Снимка: Монитор

Европейският парламент прие доклад, с който признава официално наличието на разлики в качеството на продуктите, които се предлагат в страните от Източна и Западна Европа, съобщава Нова телевизия.

Оказа се, че една и съща стока от една и съща марка е с различно качество у нас и в Германия. У нас качеството е по-ниско, а цената – обикновено по-висока.

Изследване на Българската агенция за безопасност на храните разкрива, че различия в продуктите има – както в цената, така и в състава им. Изследвани са 11 групи храни, 53 хранителни продукта. Взети са 106 проби от 7 държави.

В 40% от случаите са открити разлики в цените тук и навън. Фрапиращ е случаят с вид италианска паста, която у нас е със 166% по-скъпа отколкото в Италия.

Небезизвестен е вече и случаят с българските бебета, които според изследването похапват с 40% по-скъпи пюрета, отколкото бебетата в Западна Европа.

В 20% от изследваните продукти е открита разлика в етикетите.

В 25% пък има разлика в състава на хранителната стойност. Например съдържанието на портокал в безалкохолна напитка от една и съща марка у нас е 5%, а в Италия – 12%.

Докато в половината от изследваните страни напитките се правят със захар, за България се използва заместител.

Открити са и вкусови разлики в сладкарските, тестените, шоколадовите продукти, зеленчуковия бульон и моцарелата.

Според евродепутата от ГЕРБ Емил Радев санкциите трябва бъдат процент от годишния оборот. Едно от предложенията е глобата да бъде 4% от него.

„Внася се законопроект, който трябва да бъде гласуван  в Народното събрание за сертификат за съответствие. Това, което сме предложили в доклада, е продукти, които са идентични във всяка държава от ЕС, да имат лого, което да доказва, че този продукт е с едно и също качество”, допълни евродепутатът от БСП Момчил Неков. Той призова гражданите да следят за нередности в качеството на храните в бъдеще.

 

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук