Христос Воскресе!

Православните християни честват днес най-светлия си празник – деня, в който Синът Божи възкръснал от мъртвите за вечен живот.

Възкресение Христово въплъщава основната християнска догма – вярата във възкресението на праведниците в един по-хубав свят, който те ще наследят след земната си смърт и бъдещия Страшен съд. Денят е наричан Празник на всички празници.

Камбанен звън от катедралния храм „Св. Александър Невски“ в София и всички църкви из страната в полунощ възвести Възкресението на Исус Христос, а вярващите се поздравяват с думите „Христос воскресе!“ и „Воистину воскресе!“. Този поздрав християните ще отправят в следващите 40 дни – до празника Петдесетница.

Според евангелския разказ на третия ден след разпването на Христос жените мироносици отишли на гроба, за да помажат тялото му, но открили, че той е празен – Иисус бил възкръснал. По-късно Мария Магдалена отишла в Рим, явила се пред император Тиберий и обвинила Пилат Понтийски, че е нарушил римските закони, осъждайки невинен човек. Тя подала на императора червено яйце с думите:Христос Воскресе!

Оттам тръгнала съществуващата и до днес традиция за празника да се боядисват яйца. Също оттогава води началото си характерният за Великден поздрав.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук