Художникът – график Онник Каранфилян бе удостоен с общинската награда „Сирак Скитник“

Национална художествена изложба по изобразително изкуство „Сливен – 2023“ бе открита на 26 октомври. Празничното събитие в зала „Сирак Скитник“ привлече творци от страната, от града – домакин, преподаватели и ученици от Националната художествена гимназия „Димитър Добрович“, съмишленици, приятели на изкуството. Експозицията показа произведения на живописта, графиката, скулптурата, неконвенционалните форми на утвърдени имена и перспективни млади автори.

Румен Иванов, изпълняващ длъжността кмет, поздрави присъстващите и благодари на всички творци за това, че с участието в изложбата и конкурса за наградата „Сирак Скитник“ са оказали голяма чест на Сливен и общината. „Ние се гордеем с тази изложба и с отличието, защото те популяризират българското изкуство и неговите постижения. Това събитие обединява творческите колегии в полза на вечните духовни ценности“, каза той.

Жури под председателството на Долорес Дилова, представител на Съюза на българските художници, излъчи тазгодишния носител на „Сирак Скитник“ – художника Онник Каранфилян за творбата му „Теория на хаоса II“. Роденият в Сливен график има трийсетина самостоятелни изложби и десетки участия в колективни изложби в страната и чужбина, много награди от форуми на изкуството в Швейцария, Франция, Австрия, Италия, Турция, Китай, негови творби са показвани в световни музеи, притежават ги частни колекции в Европа, Азия и Северна Америка. Той е автор на първата българска дигитална графика, отпечатана на хартия. Призът предизвика особено вълнение, защото идва „от моя роден град, в годината, в която чествам своя 60-годишен юбилей“, каза Онник Каранфилян.

В конкурса на националната изложба първа награда за живопис получи Велин Динев. В категорията „Млад автор“ отличието взе Елена Янкова. Наградата за сливенски автор отиде при скулптора Кунчо Кунчев. Наградата на Съюза на българските художници бе отредена за Николай Бузов.

Събитието бе съпътствано от конкурс за живопис „По стъпките на Сирак Скитник“, обявен от БНР, НХГ„Д. Добрович“ и Художествена галерия „Д. Добрович“. Повод за него стана 140-годишнината от рождението на големия сливенски интелектуалец, художник, поет, публицист и създател на Българското национално радио. Генералният директор на БНР Милен Митев бе гост на изложбата и заедно с директора на художествената гимназия Александър Дойчинов, председателя на училищното настоятелство Стефка Кънчева и директора на галерията Маргарита Пенева връчи награди на отличените млади дарования.

Организатори на изложбата за Димитровден са Общината, ХГ „Д. Добрович“, представителството на СБХ и Дружеството на художниците в града, Съюза на българските художници и НХГ „Д. Добрович“. Наградата „Сирак Скитник“ бе възстановена през 2018 г. след дълъг период на прекъсване, а конкурсът по изобразително изкуство се осъществява с подкрепата и съдействието на СБХ.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук