Художниците от шестия пленер на виното в Сливен с поредна нестандартна идея

Шестият пленер на виното се провежда в Сливен. Началото бе сложено в галерия „Седем“. Тази година той има странен надслов – „6 от 35“, точно като за шесто издание на една станала вече традиционна изява на група сливенски художници.

Благотворителните събития, които досега художниците инициираха, зарадваха много от жителите на града. Преди три години със средства, събрани от продажбата на създадените по време на четвъртия пленер средства, бе финансирана окачващата система и осветлението на галерия „Нова“ в НХГ „Димитър Добрович“ в града. На следващата година си поставиха „непостижимата“ според тях цел – финансиране на изработка на графит, който да украсява училище в центъра на града. Целта беше да съберат 6 000 лв., а в крайна сметка събраха 9 600 лв. и така, освен графита, който радва възпитаниците на ОУ „Д-р Ив.Селимински“, художниците измислиха създаване на цветен кът в градската градина. Така след подкрепата от Дарителски кръг „За по-добро бъдеще на Сливен 2019“ в края на септември миналата година грейнаха буквите Сливен, под формата на пейки, а мащабен уъркшоп огласи събитието.

Тази година виното ще бъде само „муза“, а крайната цел на пленера – необичайна. Художниците си поставиха за цел да създадат само една творба,но обща, с квадратура близо 9 квадрата. За целта всеки от тях трябва да сътвори 6 квадратни платна със страна 35 см, затова и пленерът носи това име – „6 от 35“, като за 6-ти пленер. А за да бъде предизвикателството пълно и творбата още по-интересна и неразгадаема, се включиха още творци. Този път попълнението е само от нежния пол. На първо място е Данелина Косева, която единствена ще рисува върху коприна, върху рамка от упоменатия формат. Габриела Стефанова е известна в града с водените от нея уроци „Арт и вино“. В предизвикателството ще се включи и Виктория Георгиева – Mouse, която след създаването на огромния графит, стана приятел на групата творци. Художниците, постоянни спътници на планера на виното пък са – Кунчо Кунчев, Петър Кайраков, Антон Иванов, Димитър Кавръков, Веселин Дамянов-Вес, Пеньо Иванов, Сияна Петрова и Дора Куршумова. Голямата обща творба се очаква да е готова в края на август.

Пленерът на виното се организира от фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен“. Инициативата е част от основната програма на ОДФ-Сливен. Фондът осъществява своята дейност с подкрепата на фондация „Работилница за граждански инициативи”, с финансовата подкрепа на фондация „Чарлз Стюарт Мот”.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук