Цацаров поиска имунитета на шестима депутати

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска от Народното събрание да свали имунитета на шестима депутати, за да започне наказателно производство срещу тях. Трима от тях са от „Воля“, двама от БСП и един от ГЕРБ, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

На лидера на „Воля“ и зам.-председател на парламента Веселин Марешки, както и на депутатите му Кръстина Таскова и Пламен Христов е поискан имунитетът заради повдигнати обвинения от варненската прокуратура за изнудване. Преди повече от година Цацаров отново поиска имунитета на тримата, като сега се уточнява, че всеки от тях е изразил писмено съгласие това да стане.

В момента делото се разглежда от Специализираната прокуратура, като наблюдаващият прокурор е приел от събраните доказателства, че са извършени престъпления, чрез които се цели да се набави имотна облага. Даденото съгласие от народните представители да им бъде свален имунитетът обаче не включва и обвинението за това престъпление, уточняват от прокуратурата.

Елена Йончева от БСП пък е обвинена в изпиране на пари в особено големи размери. След сигнал от народни представители на ГЕРБ Специализираната прокуратура е образувала досъдебно производство за извършени финансови операции с парични средства, присвоени от изпадналата в несъстоятелност банка КТБ, прикривани чрез офшорна компания.

При внасянето на сигнала през юли депутатът от ГЕРБ Делян Добрев обвини Йончева в съдружие с мажоритарния собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев. Тя отговори, че това няма да спре разследването ѝ за къщата в Барселона, препращайки към въртящите се в тези дни в социалните мрежи видеоклипове с анонимен автор, в които през описани свързаности се стига до внушението, че премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов е купил за манекенката Борислава Йовчева къща за 2.9 млн. евро в Барселона, където тя живее с шестгодишната си дъщеря и родителите си.

Друг депутат от левицата – Георги Михайлов, е обвинен в умишлена безстопанственост и сключване на неизгодни договори. В столичната градска прокуратура са постъпили материали от извършена проверка от отдел „Икономическа полиция“ на СДВР, с предложение за образуване на досъдебно производство. От тях, както и от приложените договори за доставка на медикаменти и консумативи се разбира, че към края на май тази година задълженията на Специализираната болница за активно лечение на хематологични заболявания – София (СБАЛХЗ ЕАД), към всички доставчици са в размер на 24.3 млн. лв.

В периода от 7 май 2015 г. до 19 април 2017 г. директор на болницата и управител на търговското дружество е бил Георги Михайлов, като в това качество той е сключил преобладаващата част от договорите, последица от които е посоченото финансово състояние на лечебното заведение.

Борис Кърчев от ГЕРБ пък е обвинен в укриване на данъци в особено голям размер. Установено е, че през месеците юни – юли 2015 г., като управляващ „Би Би Си кейбъл“ ООД той избегнал плащането на данъчни задължения за 320 хил. лева. Проверката срещу депутата от управляващата партия е започнала след сигнали от гражданин и неправителствени организации.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук