Цените на бензина и дизела нагоре, гонят пика от лятото

Ще се сбъднат ли мрачните прогнози за поскъпване? Атаките срещу петролните рафинерии в Саудитска Арабия и покачването на цените на суровия петрол на световните борси, провокираха мнозина експерти да прогнозират поскъпване на горивата дори с 10 стотинки на литър. И макар нещата да се поуспокоиха, у нас горивата започнаха да поскъпват, пише „Флагман“.

С по 2-3 ст. за литър са се повишили цените на бензина и дизела само за една седмица и вече гонят пиковите си нива от летния сезон.Преди седмица средната цена на масовия бензин А95 бе 2.21 лв. за литър.

Към 28 септември тя вече бе 2.23 лв. за литър. Подобна е ситуацията и с дизела, като цената се е покачила от 2.26 на 2.29 лв. за литър, показват данни на сайта „Фуело“. който следи цените на горивата в световен мащаб, цитирани от в. „Сега“. Това обаче са средни стойности.

Най-големите вериги бензиностанции у нас държат еднакви цени и при тях движението нагоре е доста по-осезаемо. От 2.24 лв. за масовия бензин цената е достигнала до 2.27 лв. за литър, а при дизела от 2.30 на литър е станала 2.33 лв. Тези цени са от тази сутрин. Поскъпването от началото на годината е още по-голямо. През януари цената на А95 е била средно 1.95 лв. за литър, а дизелът е бил 2.15 лв. за литър. Поскъпване имаше през пролетта и лятото.

По-значително беше то в разгара на отпускарския сезон, като бензинът достигна почти 2.30 лв. за литър. Покачването на цените у нас трудно може да се обясни с напрежението на световните пазари на суров петрол заради атаките в Саудитска Арабия.

Саудитският петролен гигант „Арамко“ бе принуден да намали за кратко доставките си на петрол, но бързо се съвзе. В рамките на четири дни след атаките цената на барела скочи от 60 до 67 долара, или с около 20%. Дни по-късно цените се върнаха на предишните си нива.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук