Цените на дървата за отопление падат

„Искам да обявим една добра новина и още едно изпълнено обещание. То засяга над 1,5 млн. домакинства, които ползват дърва за огрев. Ограничаваме посредниците и така цените на дървата за отопление ще паднат. Започват да работят 17 склада в Държавните горски стопанства – дървесината за огрев ще се продава на цената на добиване“. Това заяви на брифинг вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова.

По думите на вицепремиера съвсем скоро броят на тези складове ще се увеличи до 56. „От тези складове ще се извозват дървата до домовете на хората, които ще ги потребяват. Ограничаваме посредниците, които натоварват цената и които купуват дървата, за да ги препродават понякога и за други цели”, подчерта тя.

„С тази мярка, освен достъпна цена, се гарантира, и че ДГС-тата ще имат дърва. Освен това започва и кампания по наемане на работници, които да добиват самата дървесина. ДГС ще започнат и процедура по закупуване на техника за добив на дървесината. За целта имаме нужда от помощ от кметовете по места, които трябва да изготвят списъците с нуждаещи се от дърва за огрев”, посочи Нинова.

„Това е пилотен проект, който започва с тези 17 склада. В следващите седмици ще бъдат открити и останалите в районите, където има засилено потребление на дърва за огрев. Целта е да гарантираме доставките не само за този приключващ отоплителен сезон, но и за следващия. Искам да подчертая, че се касае само за местно население, но не и за търговци”, подчерта от своя страна министърът на земеделието Иван Иванов.

Той уточни, че продажбата на дървесина за огрев ще се осъществява на база на изготвените списъци от кметовете и ще се доставят на хора, които имат посочена адресна регистрация, за да не се допуска спекула,съобщава Нова телевизия.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук