Цигарата на коледното парти може да ви струва 500 лв.

Проверки по тъмно даже и в празничните дни ще прави РЗИ в заведенията, където има данни, че се пуши. В сезона на коледните партита, новогодишните банкети и т.н. забраната за тютюнев дим на закрито е подложена на сериозно изпитание, но много от клиентите не осъзнават, че също носят отговорност, съобщава bTV.

82% от участниците в анкета на bTV казват, че в заведенията се пуши. Проверка със скрита камера също показа, че не е трудно в голямо заведение просто да си поиска пепелник и да запали цигара. При първо нарушение за физическите лица глобата е от 300 до 500 лв., едноличните търговци плащат между 1000 и 1500 лв., а фирмите – от 3000 до 5000 лв.

При подаден сигнал за пушене на закрито, в заведение или ресторант, обектът се проверява до 3 дни.

„Целта на закона не е да се наказват пушачите, те са достатъчно наказани със зависимостта, която имат”, подчерта в студиото на „Тази сутрин” националният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Промени в Закона за здравето предвиждат заведения, които редовно нарушават забраната за тютюнопушене на закрито да бъдат временно затваряни. Недопустимо е да има и зали за пушачи и непушачи.

Кунчев посочи, че ще се иска и забрана на всички изделия, свързани с тютюневите – включително на електронни цигари и наргилета, които в момента законно се употребяват на закрито.

Председателят на Сдружението на заведенията в България Ричард Алибергов коментира, че забраната „в момента абсолютно не работи” и е по-добре да се обособят отоплени зимни градини извън заведенията, които да не са повече от 20-25% от цялата площ. Той допълни, че в момента нощните клубове буквално трябва да избират коя разпоредба да нарушат – за пушенето на закрито или за нощната тишина, която стотици пушещи пред входовете неизбежно нарушават.

Д-р Гергана Гешанова от „Коалиция за живот без тютюнев дим” беше категорична, че това не е решение, а задълбочаване на проблема и даде пример със ситуацията от преди години, когато заведенията бяха разделени и в крайна сметка непушачите и персоналът се оказваха в задимените помещения.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук