ЦИК: Близо 16 млн. лв. ще струват изборите заедно с доставката на още 1500 машини

Близо 16 млн. лв. ще струват изборите заедно с доставката на още 1500 машини, коментира пред БНТ председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова.

„Тези, които са вече доставени, все още са собственост на доставчика, защото не са изплатени 43,2 млн., колкото струват. Те ще бъдат изплатени само при условие, че работата на фирмата бъде приета“, припомни Нейкова.

От ЦИК са изчислили, че около 700 избирателни секции в страната трябва да разполагат с най-малко две машини за изборите на 11 юли. Предстои експертите на ЦИК да направят по-точни изчисления колко машини ще обезпечат безпроблемно гласуване. Вчера ЦИК направи експеримент колко време е необходимо за гласуване на избирател.

„Предвидили сме още два експеримента. Единият ще бъде в неделя в Доброславци, а в началото на следващата седмица, мисля, че за понеделник създадохме организация в община Сливница, като в момента се осъществява контакт с местната власт, за да осигури помещение и да се направи този експеримент в неконтролирана среда. Когато се проведат и трите експеримента, ще направим по пълен анализ“, уточни Камелия Нейкова. По думите й в началото на юни ще стартира процедура за подаване на заявление за гласуване по настоящ адрес през интернет страницата на главна дирекция ГРАО, без да се изисква електронен подпис от избирателите.

„Това ще улесни доста хора. Досега общинските администрации представяха такава възможност през техните страници, но се изискваше електронен подпис или трябваше да се ходи на място в общините“, припомни Нейкова.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук