ЦИК даде на партиите 10 дни за регистрация за местния вот

От 2 до 11 септември ще бъде срока, в който партиите и коалициите могат да се регистрират в Централната избирателна комисия (ЦИК) за участие в предстоящите наесен избори за местна власт. Решението е взето на заседание на комисията и бе оповестено от говорителя на ЦИК Александър Андреев на първия редовен брифинг преди местния вот, предаде БГНЕС.

Със свой указ президентът Румен Радев определи датата на изборите за кметове и общински съветници да бъда 27 октомври. “Ранното насрочване на изборите подпомогна ЦИК да започне да работи с нормални темпове”, увери Андреев и подчерта, че до този момент членовете на комисията са гласували 32 принципни решения и 204 решения за назначаване на Общински избирателни комисии.

От комисията напомниха още, че на местния вот действа правилото за уседналостта на избирателите и кандидатите. “Както активното, така и пасивното избирателно право в тези избори, е свързано с изискването за уседналост, т.е. избирателят или кандидатът трябва да е живял с постоянен или настоящ адрес не по-малко от 6 месеца преди датата на изборите в съответното населено място”, уточни Андреев.

Това е и причината на тези избори да не се разкриват избирателни секции в чужбина.

Андреев припомни още, че съгласно последните законови промени вече е допустимо финансиране на предизборната кампания със средства на юридически лица и еднолично търговци.

От ЦИК уточниха и какви ще бъдат възнагражденията на участващите в секционните избирателни комисии. Председателят ще получава 100 лв., заместниците му и секретарите 90 лв., а членовете по 80 лв. Всеки, който е участвал в допълнително обучение обаче ще получи допълнително по 10 лв. За онези представители на СИК, които ще предават книжата в Общинската избирателна комисия, са предвидени и допълнителни суми.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук