ЦИК ни агитира във Фейсбук да гласуваме на вота

ЦИК ще ни таргетира за вота и през социалните мрежи Фейсбук, Месинджър и Инстаграм. В края на седмицата ЦИК реши да възложи обществена поръчка за реализиране на медия план в онлайн медиите и таргетиране за потребители на трите социални мрежи чрез публикуване на информационни материали във връзка с провеждане на разяснителна кампания от ЦИК за вота на 4 април. Стойността на поръчката е 30 000 лева без ДДС. Предвидени са 4 тематични брандирани информационни материала с клипове, както и други клипчета за социалните мрежи с продължителност до 45 секунди и аудиовизуални материали до 120 секунди, които трябва да се публикувани на профилната страница на Централната избирателна комисия във Фейсбук.

Наред с това тази седмица ЦИК трябва да обсъди и да даде бележки по медицинските указания, които здравното ведомство им предостави за съгласуване. Самият здравен протокол ще съдържа мерки за организацията на вота. Шефът на ЦИК Александър Андреев коментира в неделя, че този въпрос обаче ще бъде обсъждан в началото на седмицата, защото през предходната комисията е била заета с назначаване на съставите на РИК-овете.

Иначе самият здравен план предвижда членовете на подвижните секции, с които ще гласуват болните и поставените под карантина избиратели, да получат защитни облекла. Предпазни средства ще бъдат осигурени и за членовете на секционните комисии. В проекта на документа са предвидени и мерки срещу струпването на много хора в изборния ден, както и отделни потоци на движение, за да няма засичане. Предвижда се и проветряване на секциите през определен период от време, но в присъствието на членовете на изборните комисии и без да се прекъсва гласуването.

Междувременно Андреев припомни, че на 17 февруари изтича срокът за регистрация на партиите и коалициите за изборите. Той коментира и указанията на ЦИК за защитата на личните данни в деня на вота, които се жалят и делото ще се гледа от Административния съд в София. Андреев обясни, че съдът трябва да реши дали има нарушение, ако има заснемане от лица, които не са администратори, на лични данни, каквито са например застъпниците, които представляват кандидатски листи. Според указанията застъпници и наблюдатели няма да могат да стриймват броенето на бюлетините в края на изборния ден, като това ограничение не засяга медиите. Същевременно шефката на Обществения съвет към ЦИК Росица Матева поясни пред БНР, че няма законова пречка за видеонаблюдение при преброяването на бюлетините.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук