ЦИК показа машините за гласуване и как се работи с тях

редставители на Централната избирателна комисия (ЦИК) показаха машините за гласуване и обясниха как се работи с тях. Изпълнителният директор на фирмата, която доставя машините „Сиела Норма“ – Веселин Тодоров, обясни, че устройствата са общо 3300 и ще бъдат разпределени в цялата страна,пише „Дневник“.

Те са произведени в Тайван специално за България. Пристигнали са на склад и вече имат атуализиран софтуер. В момента тече одит, който се извършва от експерти от Българската академия на науките (БАН) и Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Машините, с които ще се гласува, са произведени тази година, а след като минат одит, до 24 май ще бъдат разпределени по секции в страната. По думите на Веселин Тодоров техниката е достатъчно надеждна и гарантира честен вот, без манипулации.

„Едва ли има българин, който да каже, че изборите у нас са 100% честни“, коментира Тодоров, но допълни, че същото време няма такива нарушения, които да окажат влияние върху изборни резултати. Всички сме чували за изборни нарушения, но те са трудно доказуеми, каза Тодоров.

След вота ще има и последващи проверки за оптимизиране на машинното гласуване.
Говорителят на ЦИК Александър Андреев, поясни, че комисията няма съмнение за провеждането на честни и прозрачни избори и вярва в успеха на машинното гласуване.

Утре ще бъде готов докладът на одиторите, които вече имат някои препоръки за подобрения. Те дадоха пример с това, че при проблем с някоя от машините, ще бъдат разписани и подробни инструкции каква да е процедурата.

Как се гласува с машините

Всички секции, в които може да се гласува машинно, ще бъдат обозначени още на входа. В изборния ден ще бъдат поставени и инструкции за боравене с устройствата. Гласуването с тях отнема няколко минути.

Първо служител на секционната избирателна комисия (СИК) проверява самоличността на гласоподавателя и дали фигурира в списъка. Ако в секцията има машина, той може да гласува или с нея, или със стандартната хартиена бюлетина.

Ако вотът бъде машинен, представител на СИК дава на гласоподавателя една от общо три за секцията карти. Те са електронни, приличат на дебитни карти, номерирани са от 1 до 3 и трябва да се въртят последователно. Ако един човек гласува с първата карта, следващият избирател трябва да получи карта номер 2, а третирят – третата. Едва след като е гласувано с третата първата е активна отново и може да бъде използвана от четвъртия гласоподавател.

С картата може да се подаде вот само веднъж, а при повторен опит машината не показва бюлетина. Целта е да се избегнат манипулации и опити за многократно гласуване. След като се постави картата, на екрана на машината се зарежда визуализация на хартиената бюлетина.

Важно е да се отбележи, че тя е в две страници, а бутон пренасочва към втората.
На първа страница са партиите и коалициите до номер 18. Избирателят трябва да обърне втора страница, ако в номерацията, изтеглена от жребия на ЦИК, е неговият избор.

Има възможност да се отбележи както партия или коалиция, така и префереция. След като гласоподавателят отбележи какво е избрал, натиска бутон, с който потвърждава вота си. Автоматично машината издава разписка, на която е отбелязано какъв избор е направен. Тя трябва да се прегъне на две и да се пусне в специална кутия, която събира вота само от машинното гласуване. След това гласоподавателят трябва да извади картата и да я върне на представителите на СИК.

„С машината се работи по-лесно, отколкото с банкомат, Всеки избирател ще може да се справи с устройството. Ако има проблем с картата – машината няма да се задейства. Ако има друг проблем, няма да бъде отчетен вот. В случай на повреда, дори и машината да не функционира, подадените вече гласове се пазят в софтуера“, обясниха от фирмата изпълнител.

Машинно гласуване във всички секции трябваше да бъде осигурено още на парламентарните избори през 2017 г., но това не стана (още за машинното гласуване четете тук). На тези избори то трябва да е факт в 3000 секции, а на местните избори през есента броят им да се удвои.

 

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук