Чавдар Божурски:Повечето домашни прасета в Сливенско са умъртвени доброволно, време е протестиращите да приемат реалността

Само 1 235  домашни прасета отглеждани в тип „заден двор“ в Област Сливен все още не са умъртвени доброволно от стопаните. Повечето от собствениците на животните са ги ликвидирали вече и са се съобразили с разпоредбите на властите за ограничаване на разпространението на АЧС. Това съобщи днес пред медиите областният управител Чавдар Божурски, по време на заседание на Областната епизоотична комисия Сливен. По думите му, общо 5 998 са били домашните животни подлежащи на умъртвяване и повечето хора вече са го направили. Според данните към 5 август, умъртвени са 4 763. 90 % от стопаните, попадащи в санитарните 20 км. зони са предприели крайната мярка, допълни още той. По думите му болшинствотото от стопаните на домашни прасета са разбрали необходимостта и нуждата от предприемане на разпоредените от държавата мерки за справяне с африканската чума по свинете и ограничаването на нейното разпространение.

Започват проверки в личните стопанства, там където прасетата не са унищожени доброволно на стопаните ще се дадат 24 часа да го наравят, ако и след този срок не е направено, ветеринарните власти ще евтаназират животните. Те могат да налагат и административни наказания на възпротивилите се стопани с глоби от 150 до 1000 лв.

Одобрени са вече и терените за загробване на животните, за Сливен те са 5, за Котел- 20- местата вече са одобрени от Басейнова дирекция, РИОСВ и РЗИ. Предстои да бъдат одобрени и тези за общините Твърдица и Нова Загора.

Относно протеста в село Крушаре, областният управител беше категоричен в несъгласието си с това заради правата на 20 протестиращи да се нарушават правата на хиляди пътуващи. „Проявяваме търпение към действията на протестиращите , но и нашето търпение не е безкрайно. Според нашата информация на протеста почти няма стопани от Крушаре, там са основно хора, които дори нямат домашни прасета. Време е протестиращите да приемт реалността и да се съобразят с нея“, подчерта Божурски.

Директорът на областната дирекция на БАБХ – Сливен д-р Пламен Пенчев съобщи, че до момента благодарение на превантивните мерки на територията на областта няма регистрирани случаи на Африканска чума по свинете. Всички взети до момента проби са били отрицателни.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук