Част от пробите за коронавирус, изпратени от Сливен са негативни, днес се чакат резултатите на още пациенти

Засега няма доказан случай на пациент с коронавирус в България, съобщи тази сутрин ръководителят на Кризисния щаб проф. Венцислав Мутафчийски. Около 20 души са под карантина в различни болници в страната с леки симптоми, след като са се завърнали от Италия и други рискови страни.

„Вчера завършиха изследвания от Пловдив, от Сливен и от Габрово, които са негативни, включително и за двама пациенти от ВМА, които са поставени под карантина. Днес се очакват пробите от Русе, от Бургас, от Сливен за други пациенти“, посочи още професор д-р Венцислав Мутафчийски, който е началник на ВМА цитиран от БНР.

Двама души, пристигнали от чужбина, са поставени тази нощ под наблюдение във ВМА за носителство на коронавирус. И двамата има леки симптоми на заболяване:

„През нощта са постъпили двама пациенти във ВМА, които са свързани с пътуване. Хора, които са поставени под наблюдение с някаква минимална симптоматика“.

За всички, пристигащи от чужбина от рискови зони, старанието на системата е да ги поеме под карантина. За всички, които нямат признаци на болест, трябва да имат домашна хигиена, поясни началникът на ВМА.

Още днес областните управители трябва да свикат заседания на Областните медицински съвети, за да се събере актуална информация за възможностите за реакция на всички болници в страната.

От кризисния щаб са категорични, че няма място за паника и цялата здравна система е мобилизирана за справяне с предизвикателството, свързано с новия коронавирус.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук