Череши с много добро качество и реколта от над 1 200 кг. от декар ще прибират в Сливенско

Реколта от над 1 200 килограма от декар череши и то с много добро качество се очаква да приберат производителите в Сливенско тази година. За биологичното производство очакванията са за 650 кг. от декар.

„Тази година при черешите в цялата страна има закъснение от 10 до 14 дни в резултат на климатичните условия, но това не означава, че реколтата е повредена или провалена, само е забавена. Според мен тя ще бъде и по- голяма от последните години“, прогнозира Слави Трифонов, един от дългогодишните производители на череши в региона, който сега развива биологично производство и отглежда 90 декара череши в землището на Старо село. Той е председател и на Национална Био Асоциация.

По думите му , времето, поне в Сливенския регион, е благосклонно от към наличието на проливни дъждове и градушки. „На много малко места в България има напуквания на плодовете от дъждовете, ако стопанинът не е взел мерки, но това също е годна за преработка череша, не е за изхвърляне“, казва той.

В региона на места има претоварване на дърветата в черешовите градини, което значи, че реколтата ще е добра, но размера на плода е по –малък. „Който не е направил по-сериозни резитби, ще бере повече, но ще са по – малки като размер. Черешите обаче, са с много добро качество“, констатира специалистът.

„Що се отнася до цените, тръгнахме на малко по-високи цени, но след седем дни те се „сринаха“ или по-точното е, така се нормализираха и сега има съвсем нормални цени за черешите от производител – от 1,80 лв. до 2,80 лв. за килограм“ , посочва Трифонов. Цената за преработка все още не е ясна, тъй като тя се определя от двама-трима изкупвачи. Най-големият е италианска компания, която има представител в Нова Загора. Тя изкупува черешите от сливенските производители, правят ги абсолютно бели и след това за латиноамериканския пазар се боядисват в различни цветове и ги  превръщат в коктейлни череши.

„Каквато цена кажат те, обикновено това е цената за изкупуване на плодовете за преработка, последните години тя се движи в диапазона 1.10 лв. – 1.40 лв., рядко има некоректни италианци, които да ни натискат да продаваме на 0,80 лв, аз не очаквам да има такова нещо тази година. Обещанията им са до 2-3 дни да обявят цената за преработка и мисля , че пак ще е около 1,20 лв.“, поясни производителят.

Според  него, цената на черешите за пресен пазар ще продължи да пада и ще стигне до 1.80 лв. за хубави плодове.  Сливенските черешопроизводители продават и на чуждия пазар. Това е много важно за тяхното оцеляване изобщо, защото не могат да си позволят да разчитат  само на вътрешен пазар. „Експортът е значителен, черешите са може би най- експортно пригодни и са на първо място по конкурентоспособност за експорт. Ние изнасяме за трите прибалтийски републики- Литва, Латвия и Естония, Полша и за Европейския съюз“, каза още Трифонов.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук