Честваме 142 години от Освобождението на България

Празнуваме 142 години от Освобождението на България. На 3 март 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор. Слага се край на Руско-турската война, а България възкръсва отново на картата на Европа. Договорът обаче е предварителен.

През юли 1878 година Санстефанският договор е заменен с Берлинския договор, който разпокъсва територията на България.

По силата на неговите клаузи България е разделена на пет части – Северна България и Софийския санджак формират васалното Княжество България. Земите между Стара планина и Родопите се обособяват като Източна Румелия, управлявана от генерал-губернатор, назначаван от Високата порта. Македония и Одринско остават в пределите на Османската империя, градовете Пирот и Враня се предават на Сърбия, а Румъния получава Северна Добруджа.

Освобождението на България за пръв път се чества във Велико Търново на 19 февруари (3 март нов стил) 1879 г. Тогава екзарх Антим I отслужва панихида в църквата „Св. Богородица“.

От 1888 г. денят се празнува официално като Ден на Освобождението на България.

Скоро след 9 септември 1944 г. е обявен за шовинистичен и повече не се отбелязва тържествено.

Отново се отбелязва (но не като официален празник) всяка година на 3 март, в чест на подписването на Санстефанския мирен договор, с решение на Политбюро на ЦК на БКП от 1978 г. по повод 100-годишнината на събитието.

Официално 3 март става национален празник на България с решение на Народното събрание през 1991 г.

Традиционно на 3 март хиляди българи изкачват историческия връх Шипка, за да присъстват на честванията по повод  Освобождението на България.

Тази година по препоръка на Националния оперативен щаб за заболяването COVID-19 планираният за 3 март, официален ритуал за честване на 142 години от Освобождението на България на връх Шипка се отменя. Достъпът на граждани, желаещи да се поклонят пред Паметника на Свободата, остава свободен.

Честит празник!  

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук