Честит празник танкисти !

Центърът за подготовка на специалисти Сливен отбеляза за пръв път днес Празника на бронетанковите войски – 15 април. Официализирането на 15 април като празник на бронетанковите войски в България става със заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов от вчера.

В заповедта се посочва, че „празниците са необходими и важни, защото помагат за формиране на професионална общност” и се изтъква, че „създаването на празник на бронетанковите войски от състава на Сухопътните войски показва значимостта и престижа на този род войски”.

Преди 85 години на 15.04.1935 г. на плаца на Инженерния полк в София е тържественото събитие, при което е прочетена заповед „№ 73а” на министъра на войната, с която е обявено създаването на „Една рота бойни коли – подчинена на Инспектора на пехотата“. Така е поставено началото на българските бронетанкови войски. 

Днес на въоръжение в Българската армия са танкове Т-72.

Само преди пет дена военнослужещите и цивилните служители от Център за подготовка на специалисти се включиха и в едно добро дело. Те откликнаха на обявената от Община Сливен кампания „Заедно за теб!“ за създаването на Общинска хранителна банка, която ще е в помощ на хората в тежко социално положение заради извънредната ситуация.

Военнослужещите и цивилните служители от Център за подготовка на специалисти събраха над 232 пакета, включващи основно бутилка олио, пакети брашно, ориз, леща, боб, захар, макарони, спагети. В много от торбите са добавени консерви и други хранителни продукти, които са пакетирани, трайни и в срок на годност. Те бяха доставени на 10 април в събирателния пункт, който е в зала „Васил Левски“ и ще е отворена всеки делничен ден, като от тази седмица е с удължено работно време – от 7 до 19ч.

Така, в навечерието на новообявения празник на бронетанковите войски в България, танкистите показаха, че могат да са полезни на всички фронтове.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук