Четири детски градини ще бъдат ремонтирани и пригодени за деца с увреждания

Четири детски градини в Сливен ще бъдат ремонтирани и пригодени за деца с увреждания. Това ще бъде извършено по проект, който ще се реализира чрез ОП „Региони в растеж“ и целта му е да се подобри и модернизира образователната инфраструктура на град Сливен. Предвидените за обновяване – отвън и отвътре, детски заведения са: „Мак“- в Централна градска част, „Детство“ – в „Младост“, „Зорница“ в кв.“Стоян Заимов“ и „Вержин и Хаик Папазян“ в кв. „Българка“. Това стана ясно днес по време на пресконференция за представяне на дейностите по проекта, чиято стойност е малко над 5 мил. 290 хил. лв. като финансирането е 100 % безвъзмездно.

„В детските заведения ще бъдат извършени топлоизолации на сградите и хидроизолации на покривите, ще бъдат ремонтирани вътрешните помещения като в някои е предвидено занималните да бъдат разширени, ще се направят и нови спални помещения. Ще бъдат изградени асансьори, свързващи отделните сгради в детските градини, а санитарните възли ще бъдат пригодени и за деца с увреждания. За подобряване на достъпа до учебните заведения се предвижда и направата на рампи, съобщи Христо Георгиев, ръководител на проекта. Обновяване и ремонт ще има и на оградите на детските градини. Навсякъде ще се подменят електрическите, водопроводните и канализационните инсталации.

В „Мак“ ще бъде решени проблемите с повдигнатите от дърветата тротоари до оградата на учебното заведение. Децата там ще имат и нов физкултурен салон. Ще бъде монтирана система за битова гореща вода със соларна система на покрива, предвижда се благоустрояване на дворното пространство и ново оборудване за него.

В детска градина „Детство“ също ще бъде изграден нов физкултурен, музикален салон и асансьор. Освен външен и вътрешен ремонт на сградата, която има пукнатини поради слягане, на покрива и там ще се монтира соларна система.

Най-сериозните са проблемите в „Вержин и Хаик Папазян“, тъй като там има конструктивни деформации по сградата, пропадане на балкони, пукнатини в подовете, трудности създава и отводняването на вътрешните дворове в детската градина. Нов физкултурен салон с топла връзка и асансьор са предвидени и за там.

В Детска градина „Зорница“ ше се правят топли връзки между отделните блокове. И там ще се работи за осигуряването на достъна архитектурна среда, ще има три нови асансьора. В нея също ще бъдат обновени инсталициите, вътрешните помещения – стени и подови настилки.

„Заради предстоящите ремонти ще се създадат неудобства и за родители и за деца, но приканваме към търпение и разбиране, каза кметът Стефан Радев. „За да стане нещо ново и хубаво е нужно търпение, тъй като няма как да затворим четири детски градина за една година докато траят ремонтите“, посочи още той.

Първата копка по проекта беше направена днес в детска градина „Мак“.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук