Четири детски полицейски управления ще функционират в Сливенска област

В ОДМВР-Сливен започват работа четири детски полицейски управления. Те са създадени по Националната програма за ранна превенция след подрастващите „Детско полицейско управление“ която стартира официално от 1-ви октомври в цялата страна.

За Сливенска област детски управления са разпределени в учебни заведения в Сливен, Нова Загора, Котел и Твърдица. Участие ще вземат 91 деца от третите и четвъртите класове. Проектът „Детско полицейско управление“ е резултат от споразумение между МВР, МОН, Българския туристически съюз, Българския червен кръст и неправителствени организации.

Идеята на авторите е децата, забавлявайки се, да опознаят полицейската професия, да получават знания и умения за опазване на своя живот и този на приятелите си. Така ще се научат да се справят в трудни ситуации с различни предизвикателства вкъщи, в училище, на улицата, в планината, ще разберат своите права и отговорности пред обществото, ще се научат на работа в екип, уважение и толерантност към чуждото мнение и различните от тях. Основната цел на програмата е ранната превенция на подрастващите в утвърждаването на ценностно отношение към законите в страната и създаване на навици за безопасно поведение и вземане на адекватни решения в определени ситуации.

В Нова Загора детското управление стартира в начално училище „Любен Каравелов“, в град Котел- начално училище „Г.С.Раковски“,“ в Шивачево- СУ „Георги Каравелов“, в Сливен – ІІІ-то ОУ „Д-р Иван Селимински“.

Програмата „Детско полицейско управление” е предвидена за реализиране от служители на „Охранителна полиция”, „Пътна полиция“, „Криминална полиция”, „Пожарна безопасност и защита на населението“, психолози от психологичните лаборатории на МВР, експерти от Българския Червен кръст, Българския младежки Червен кръст, Българския туристически съюз и духовни лица в съответните населени места.

Темите за обучение и занимание са подготвени и представени съобразно възрастовите особености на децата, както и с регионалните специфика, традиции и култура.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук