Четири нови центъра за социални услуги ще бъдат създадени в Сливен

Четири нови центъра за социални услуги ще бъдат създадени в Сливен през тази година. Два от тях ще са за лица с психични разстройства, един за жени – жертви на домашно насилие и един за настаняване на бездомни лица. Това заяви кметът Стефан Радев по време на общественото обсъждане за изпълнението на общинския бюджет за 2019-а в отговор на въпрос от присъстващите. По думите му, Община Сливен има една от най-развитите мрежи от социални услуги в страната и инвестициите в тях ще продължат.

„Само в рамките на 3-4 години създадохме шест нови социални услуги, което показва, че Община Сливен продължава с инвестициите в социални услуги. Бих казал дори, че през следващите години трябва не толкова да откриваме нови, а да обърнем внимание на съществуващите и да се фокусираме върху подобряване на условията в тях. Склонен съм да мислим през следващите години за още един дом за стари хора, защото има търсене на тези услуги“, каза кметът.

Той обясни също, че по време на пика на броя на карантинираните лица заради коронавируса, Общината е реагирала навременно, отговаряйки на нуждите на хората.

„И сега имаме проект, който изпълняваме и който е насочен специално за хората, които са в риск и заради COVID-19. Допълнително с общински средства подкрепихме задоволяване на потребностите на лицата под карантина с хранителни продукти. Управлявахме голямо количество дарена храна, която се съхраняваха в Общинската хранителна банка и програмата „Заедно за теб!““, обясни Радев.

Той допълни, че за справяне с тази криза, ключова роля е изиграл Социалният патронаж.

„Смея да кажа, че отговорихме доста адекватно и навременно на необходимостта, която рязко възникна от обслужването на броя на карантинираните лица на територията на общината в пиковите моменти – над 800 човека, като голяма част от тях не са от класическите потребители на Социалния патронаж. Той свърши много сериозна работа и нямаме намерение да съкращаваме дейността му“, посочи още Стефан Радев.

По думите му Министерството на труда и социалната политика се опитва, когато приключи една програма, веднага да се отваря следваща, за да може да продължи тази дейност и да има устойчивост.

„Продължаваме да развиваме социалните услуги, в това число и Социалния патронаж, като опитваме да използваме всички финансови инструменти, които можем – европейски, държавно-делегирани, така че това да не е за сметка на гражданите“, допълни кметът Радев.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук