Четири черни лешояда са били отровени край село Тича

Четири черни лешояда са били отровени край село Тича, съобщават от от „Зелени Балкани“. Сред тях е и Мичев – Боев, който беше първото отгледано в дивата природа малко, след като десетилетия преди това видът се числеше като изчезнал в Червената книга.

След получаване на обезпокоителни данни от сателитните предаватели, с които птиците са екипирани, в района на с. Тича, общ. Котел са открити труповете на четирите картала, един обикновен мишелов и две овчарски кучета, от които са се хранели птиците. Твърде вероятно е кучетата да са били отровени, а труповете им изхвърлени, където ги намират лешоядите и се отравят по хранителната верига.

Районно управление на полицията Котел е образувало предварително разследване по случая, а Окръжна прокуратура Сливен, РИОСВ Стара Загора, БАБХ Сливен и ЮИДП Сливен са предприели законово предвидените действия съобразно своите компетенции.

Три от мъртвите птици са дарени от Правителство на Екстремадура, Кралство Испания с идеята за възстановяване на българската популация, България да стане техен дом и място за създаване на семейство и ново поколение:
М5 – с име Враца, пристигнал от Испания през 2019г., освободен в ПП „Врачански Балкан“ през 2020 г.
Х1 – Българ, пристига от Испания през 2020 г., освободен в ПП „Сините камъни“ през 2021 г.
L1 – Бай Иван, пристига от Испания през 2020 г. освободен в ПП „Сините камъни“ през 2021 г.
А четвъртият е BE1 Мичев – Боев така чакано 30 години, излюпен на 19.05.2021 г. на територията на Котленска планина и волно полетял в българското небе.

Черният лешояд е консервационно значим вид – поставен е под защита със Закона за биологичното разнообразие (ЗБР) – от 2002 г. Видът е включен в Червената книга на Р България, както и в Приложение No 3 към чл. 37 от ЗБР, като защитен вид и в Приложение No 2 към чл.6, ал.1, т.2 и т.3 от ЗБР, като вид, изискващ обявяване на зони за защита на местообитания, чрез мрежата Натура 2000.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук