Читалищата в Сливенско с инициативи, посветени на културното многообразие в ЕС

Осем читалища на територията на Сливенска област ще бъдат домакини на събития, посветени на културното многообразие в ЕС, насърчаване на толерантността, превенция на езика на омразата, в това число и за отбелязване на приноса на България за спасяването на евреите от Холокоста, съобщават от Областна администрация.

Серията от събития започна на 1 ноември, в читалище „Деско Кръстев – 1902” в новозагорското с.Асеновец, с концерт „Тракийските народни песни – част от културното многообразие на България” и изложба на ръчно изработени плетива. На 8 ноември в с. Любенец също ще има концерт на фолклорни песни от региона. На 14 ноември в голямата зала на читалище „Св.св.Кирил и Методий – 1914” в  Твърдица ще бъде показан филма за „по-различните” в обществото и нуждата от толерантност в обществото „Нокаут или всичко, което тя написа”.  На 19 ноември читалище „Просвета – 1919” в котленското с.Мокрен ще бъдат представени традициите и бита на етносите в селото, тяхната песенна и танцова култура, ще има и изложба.

Комуникационните инициативи в Сливен започват на 7 и 8 ноември при домакинството на читалище „Зора 1860”. На първата дата в зала „Сливен” ще бъде прожектиран филма „СОБИБОР”, а на втората – Обединената школа по изкуствата „Мишо Тодоров” към читалището ще изнесе концерт, на който ще бъдат представени различните етнически общности в областта.  На 18 и 22 ноември читалище „Христо Ботев – 1937”  ще представи с ученици открит урок по толерантност и ще организира концерт „Чрез изкуство – срещу агресията”.  Домакин на кръгла маса „Насърчаване на толерантността и превенция на езика на омразата” ще бъде на 19 ноември читалище „Хаджи Димитър – 1937”.

Събитията се провеждат в рамките на Работната програма за 2019 г. на Комуникационната стратегия на България за Европейския съюз. Финансират се от правителството чрез Областната администрация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук