Шерпи търсят Атанас Скатов, изчезнал е след неуспешен опит за нощно изкачване на К2

Българският алпинист Атанас Скатов е паднал при слизане от Лагер 3 към Базовия лагер след неуспешна нощна атака на втория по височина връх К2 (8611 м). Това съобщава в „Туитър“ специализираната фирма за височинни експедиции Alpine Adventure Guides, цитирана от „Сега“.

В съобщението се допълва, че причина за падането на Скатов е скъсано въже. „Тялото му все още не е открито и един екип от шерпи е по пътя да го търси“, се казва  в съобщението.

GPS-тракерът, който българинът носи към екипировката си, показва последните му движения и къде се намира в момента, но засега няма съобщение дали той е открит от спасителния екип.

Още снощи се появиха съобщения за проблеми с осигурителните въжета по маршрута, които бяха прокарани от екипите шерпи. Те стават изключително крехки и се късат от много ниските температури, достигащи до -55 градуса  в района.

Притеснителната новина за изчезването на Атанас Скатов по трасето дойде след вестта, че алпинистите, които тръгнаха късно снощи за зимно изкачване на един от най-опасните осемхилядници в света, са се върнали в Лагер 3 на 7350 м. В момента на 7900 м около теснината „Гърло на бутилка“ са само Джей Пи Мор и Джон Снори, заедно с шерпите Мухамад Али Садрапа и Саид Али Садрапа. Техните тракери обаче не предават, защото са замръзнали от ниската температура.

„Всички останали членове на групата са в Лагер 3 и скоро ще започнат слизане. Някои от тях опитаха изкачване на върха, но се върнаха от около 8000 м. Всичко е ОК“, написаха на профила си в „Инстаграм“ пък организаторите на интернационалната експедиция за зимно изкачване на К2.

Опитът за изкачване на К2 от група от близо 20 души – алпинисти и шерпи, започна форсмажорно преди два дни, защото прогнозите бяха за „прозорец“ от по-благоприятно време, с по-слаб вятър.

 

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук