Шефът на „Роскосмос“ заплаши „страхливите българи“ с ядрена ракета

Генералният директор на „Роскосмос“ Дмитрий Рогозин отправи косвена заплаха към българите с ядрена ракета „Сармат“.

„С какво е добра „Сармат“ ли? Тя няма да иска разрешение за полет от страхливите българи, злопаметните румънци и предалите нашата обща история черногорци. Както и от шведите“, написа той в Туитър.

Изявлението му идва, след като стана ясно, че България е една от страните, попречили на посещението на руския външен министър Сергей Лавров в Сърбия.

Визитата на дипломата беше отменена заради отказа на България, Република Северна Македония и Черна гора да отворят въздушното си пространство за самолета му.

Броени часове след началото на войната в Украйна на 24 февруари България и редица други европейски страни затвориха небето си за всички руски самолети.

RS-28 Sarmat, по-известнa като „Сатана II“, e супертежка междуконтинентална балистична ракета за носене на ядрени бойни глави. Обсегът ѝ е 18 000 километра. Ракетата „Сармат“ все още не съществува, а Русия неотдавна показа неин прототип. Въпреки това, постът на Рогозин е първата директна заплаха, отправена от руските власти към България, от началото на инвазията в Украйна на 24 февруари

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук