Ще гласуваме с карта и ръкавици

Всеки, избрал да гласува машинно, ще получава смарт карта, с която ще упражни правото си на глас. Софтуерът на машините за гласуване е направен така, че да не се ползва една карта последователно, т.е. гласуващият няма да може да я ползва два пъти, но картата ще се използва по-късно от друг гласуващ, обясни говорителят на ЦИК Димитър Димитров.

“В софтуера така е заложено, че да не може последователно да се ползва една и съща карта, за да се изключат потенциалните съмнения”, уточни Димитров пред БНТ. Говорителят на ЦИК бе категоричен, че машинното гласуване с карти не е “по-трудна” работа отколкото работата с карта на банкомат. Той обясни, че картата отключва достъпа на гласоподавателя, а по думите му относно дезинфекцията има по-просто решение – ще се ползват ръкавици.

Още преди месец, ЦИК обеща да снабди всички секционни комисии с достатъчен брой дезифектанти, маски и ръкавици – за да има достатъчно за всички избиратели и за всеки член на комисия.

Машинно ще може да се гласува в 9200 секции от общо 11900, тъй като по закон ще се гласува само в секции с над 300 избиратели.

Димитров предполага, че е възможно е да има трудност за членовете на секционните комисии, защото те ще работят с много имена и разпечатката ще бъде много дълга.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук