Ще дезинфекцират общинските структури където се събират много хора

Започва дезинфекция на общинските структури където се събират хора, ограничава се достъпа до социалните центрове, а търговските вериги и банките трябва да дезинфекцират вещите, които се ползват от много хора. Това стана ясно след проведено днес заседание на Общинския щаб за борба с разпространението на коронавирусната инфекция в Сливен. От там призоваха още за ограничаване на частните събирания на хора и проява на дисциплина и отговорност, относно спазването на мерките за превенция за разпространение на опасната зараза. Общо четири групи мерки са били набелязани по време на днешното заседание на новосформирания щаб, в който участие взеха представители на Община Сливен, на здравните заведения на територията на общината, на РЗИ Сливен и на РУО.

„Първата група е свързана с ограничаване на масовите прояви и събиране на хора на културни спортни и други прояви, което вече се прави при нас още от миналата седмица. Сега освен общинските мероприятия, които са спрени, призоваваме хората да се ограничават от частни събирания на едно място, което е предпоставка за по- бързо разпространение на заразата“, посочи кметът Стефан Радев.

Следващата група мерки касае засилване на дезинфекцията. Освен, че сега тя се прави в лечебните заведения, започва такава и на общинските структури където се събират хора. „Това са центровете за административно обслужване, „Местни данъци и такси“, градския транспорт, автогари, превозните средства. Ще бъде изпратена и информация до търговските обекти и центрове да предприемат дезинфекция на помещенията, на търговски колички. Банките пък трябва да се погрижат за банкоматите, които също са много често използвани и навсякъде където много хора работят с една и съща вещ или съоръжение“, допълни той.

Третата група мерки е свързана с ограничаване на движението в социалните институции – Дом за стари хора, Дом за лица с умствена изостаналост, за да се ограничи до минимум възможността за проникване на заразата там. Четвъртата е засилване на информационната кампания от страна и на общината и на здравните власти- как хората да се предпазят и къде да търсят помощ, ако им е необходима.

„Профилактиката и самодисциплината са най-важните неща, които ще ни помогнат да се справим с проблема“, категоричен е Стефан Радев.

По думите му, засега не се предвижда отмяна на предстоящата сесия на Общинския съвет. Учениците са във ваканция до 11 март, очаква се информация от Министерството на образованието. „Ако не бъде продължена ваканцията им, в училищата ще има засилени мерки за дезинфекция. По отношение на детските градини, те и в момента работят при засилен филтър, а родителите, които не водят децата си през този рисков период не са длъжни да представят бележка за отсъствията им“ каза той.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук