Ще поскъпне ли парното в Сливен и с колко?

Все още не е ясно с колко ще поскъпне парното за потребителите на „Топлофикация“ Сливен. Провеждат се дискусии и нямаме окончателна цена, съобщиха за Slivenpost.bg от топлофикационното дружество. Очаква се в началото на следващата седмица да стане ясно дали ще се повиши и с колко точно цената на топлинната енергия, тъй като тогава от дружеството започват да сключват и индивидуалните договори със своите абонати, а те трябва да са наясно колко ще плащат.

Причината за поскъпването е в природния газ, който се използва от топлофикациите. Заради подписания с „Газпром“ договор цената на тази суровина у нас не се определя на пазарен принцип, а по формула, която отчита движението на цената на петрола и на алтернативните на природния газ горива на световните пазари за последните 9 месеца, както и промените в курса на щатския долар. Заради това от 1 октомври се очаква тарифата, по която продава „Булгаргаз“, да бъде променена с близо 14% нагоре. Според правилата на КЕВР пък при поскъпване на газа с над 5% задължително се променят и цените на дружествата, които го използват – в случая топлофикациите.

От „Топлофикация“ Сливен уточниха още, че пожарът в двора на дружеството е окончателно потушен, балите слама вече не тлеят, а са изгорели напълно. Ситуацията се нормализира и предстои да бъдат разчистени остатъците от огнената стихия, която вилня в района на 24 септември вечерта.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук