Ще разрешат ли съветниците строеж на нови класни стаи в НУ „Васил Левски“ и кой ще плаща?

Строежът на 9 нови класни стаи в НУ „Васил Левски“ ще се превърне в една от най-интересните точки от дневния ред на сесията на Общински съвет Сливен утре. Съветниците ще трябва да решат дали да дадат съгласието си за това учебното заведение да проектира, изгради и въведе в експлоатация със свои средства пристройка в училището, а също и да преустрои едноетажна сграда в предоставения му за управление имот-публична общинска собственост с площ 3799 кв.м. Новите стаи са необходими, за да може когато въвеждането на едносменния режим на обучение стане задължително, училището да разполага с необходимата материална база.

Тълкуването на това предложение обаче се оказа различно от родители и представители на Общинския съвет. Текстът „собствени средства“ предизвика различни интерпретации. Родители искат след като училището е общинска собственост Общината да даде средства за строежа, а не школото да го финансира само. Според председателя на Общински съвет Димитър Митев пък не може Общината да финансира изгражадането на нови класни стаи при положение, че има достатъчно празни такива на друго място и децата могат да бъдат преместени. Няма пречка обаче, ако училището, макар и на терен общинска собственост, предоставена му за управление и стопанисване, има свои средства да ги вложи в строителство на нова сграда. “ Според това, което сме разглеждали в комисиите, нашето одобрение е необходимо, за да мине проекта на разширенията и новата сграда пред Експертния съвет, нямаме информация, че ще бъдат отправяни и други искания, свързани с финансови средства“ допълни той.

„От наша страна няма проблем и ако преценим, че нашите действия будят съмнение, сега когато е и време за избори, точката може да бъде оттеглена от дневния ред утре и да се разгледа на следващо заседание. Опасението, е че по този начин може да се забавят нещата, свързани с одобрнието на проекта от Експертния съвет и един вид училището да е потърпевшо от отлагането“, поясни Митев.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук