Язовирите „Асеновец“ и „Жребчево“ са в много добро техническо и експлоатационно състояние

Снимката е илюстративна

Двата значими язовира на територията на област Сливен – яз. „Жребчево“ и яз. „Асеновец“, са в много добро техническо и експлоатационно състояние. Това стана ясно от приключилата проверка, извършена от Междуведомствената комисия за проверка на язовирите в Сливенска област, която бе назначена със Заповед № РД-11-10-025/31.08.2023 г.на областния управител Маринчо Христов.

Комисията обходи и провери общо 63 язовира на територията на цялата област.

От останалите обходени 61 язовира, 48 броя са в изправно техническо състояние, отговарящо на показателите за сигурност. За 13 язовира са съставени предписания от комисията и е наложен ограничен режим на завиряване съгласно анализа на техническото състояние на язовирната стена и съоръженията към нея. Всеки язовир разполага с авариен план за действие при екстремни условия и авария.

За всеки от 63-те язовира е изготвен протокол от проверката. Предстои те да бъдат връчени на собствениците. Контролът по изпълнение на направените предписания се осъществява от Главна дирекция „Надзор на язовирните стени и съоръженията към тях“ към ДАМТН.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук