Яз. „Жребчево“ е пълен на 82%, заради дъждовете се очаква да започне контролирано изпускане

328 млн. куб. м. вода има към днешна дата в язовир „Жребчево“, това е 82% от обема му. Очакваме пролетните валежи да продължат и затова вероятно ще преминем към контролирано изпускане на водите, съобщи за Slivenpost.bg нж. Пламен Иванов – управител на „Напоителни системи-клон Средна Тунджа“,които стопанисват съоръжението.

„Все още имаме свободен обем от 70 милиона кубика вода, следим го, но предполагам, както е и по разпореждане, че ще се наложи изпускане на част от притоците с цел да остане свободен обем през месец май за допълнителни притоци. Водата ще бъде изпускана контролирано, една част по река Тунджа, а друга част от тези количества  ще се използват за язовир „Овчарица“, посочи още той.

Управителят на дружеството съобщи също, че към момента няма разпореждане да се подават количества към ВЕЦ-овете. „През последните две години преработвахме само екологията и водата, която е за напояване. При поддържане на контролни обеми идеята е те да работят и ВЕЦ „Жребчево“ да преработва количествата, които евентуално ще се изпускат“, допълни Иванов.

По думите му, църквата, която се намира в язовира е потопена вече 10-на дни. „Тя при 300 млн. куб. м. вече залята, а в момента количеството е дори по-голямо, вижда се, просто е залята на около 70 см.“, уточни той.

 

 

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук