1 256 ще са първокласниците в Община Сливен тази година

1 256 ще са първокласниците в Община Сливен тази година. Това съобщи днес кметът Стефан Радев.

Децата са разпределени в 60 паралелки. 41 от тях са в град Сливен, а 19 в селата от общината. Всички начални паралелки ще учат в една смяна. Изключение има само в НУ „Васил Левски“ и ОУ „Братя Миладинови“.

„За 6-то училище сме поискали сградата на бившия Механотехникум, за да я ремонтираме и там да се преместят децата от горните класове, а малките да останат в настоящата сграда. Що се отнася до НУ „Васил Левски“, там вероятно ще се наложи дострояване, за да минат децата от 3 и 4 клас на една смяна“, уточни още градоначалникът.

Четиригодишните деца, които подлежат на задължително предучилищно образование на територията на общината, са 1 566.  Освен в детските градини, то може да се осъществява и в училищата с подходящи условия за това или само, ако в населеното място няма детска градина. За община Сливен това са селата Тополчане, Чинтулово, Селиминово, където предстои да бъдат изградени детски градини. В община Сливен функционират 27 детски градини, от които 14  градски и 13 в селата и гр. Кермен. Поради големия брой деца, които подлежат на задължителна предучилищна подготовка, са създадени подготвителни групи в ОУ „Юрий Гагарин“  и ОУ „ Братя Миладинови“.

Четири училища в Сливен ще започнат учебната година с изцяло обновени дворни пространства и спортни площадки – „Христо Ботев“, „П. Яворов“, „Константин Константинов“ и ППМГ „Д. Чинтулов“. За повишаване сигурността на децата на пътя Община Сливен освежава маркировката и пешеходните пътеки в града и около училищата.

 

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук