Роми си взеха децата от две сливенски училища заради страх, че социалните ще им ги отнемат

В две сливенски училища с преобладаващи ромски ученици днес е спрян учебният процес, съобщиха от Областната дирекция на МВР. Причината е, че родителите са взели децата си от класните стаи, заради слухове, че те ще им бъдат отнети от социалните служби в изпълнение „Стратегията за детето“. Става въпрос за Шесто основно училище „Братя Миладинови“ и Осмо основно училище „Юрий Гагарин“.

В  Шесто училище учебен процес е имало до 10.00 часа, потвърдиха от учебното заведение. Над 500 деца от първа смяна са били изведени от родителите си, въпреки опитите на училищното ръководство да обясни, че тези слухове са неоснователни. Втора смяна също няма да има. От училището днес ще обходят родителите и заедно с ромски медиатори, ще се опитат да ги убедят, да пуснат децата в училище утре.

Директорът на Осмо училище, където днес също е спрян учебният процес, Галя Илиева отказа пред Slivenpost.bg коментар по темата.

Сливенската полиция е осигурила охрана в училищата както и безопасното извеждане на децата, и преминаването им до ромския квартал „Надежда“.

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, който днес беше на посещение в Сливен също коментира темата като заяви, че ще се проведе разследване от полицията, кой спекулира със страховете на ромското население. „Очевидно става въпрос за добре организирани групи, които създават страхове и внушения. Учителите  ще направят всичко възможно да успокоят родителите, че няма такова нещо, каза още той и допълни, че според него някой се оптива да подмени приоритетността на проблемите. „Много по-голям проблем, е че голям брой деца не ходят на училище от това, че някой ще им ги отнеме“, посочи още той.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук