105 станаха заразените с коронавирус у нас,сред тях още едно дете

Общо 105 са заразените с коронавирус у нас. Установени са 11 нови случая. Две положителни има от Пловдив, 2 от Смолян и 7 от София.

Единият от случаите в столицата е на заболял, прибрал се от Банско, съобщи проф. Мутафчийски. В „Софиямед“ има и второ огнище, няма да бъде отворена, докато не се изчисти всичко, допълни той. Нашите съграждани спазват правилата да не вървят из града. Ще сигнализираме на столична за клошарите по улиците. Стабилно е състоянието на пациента в „Пирогов“, който е интубиран, обясни професорът.

Днес включително има случай на дете, което е на 8 години, няма никакви оплаквания, но е контактно с баща си, който е с доказан коронавирус, посочи Мутафчийски.

Пристигащите лица от чужбина трябва да бъдат поставени под карантина и да бъдат под ударите на закона, ако я нарушат, отсече той. Вече сме предприели по-строгите мерки след надвишаване на болните на цифрата 100. Това са мерките в Банско, заяви професорът.

Има десетки случаи, при които се взимат проби от контактни лица, които излизат отрицателни, след 2-3 дни обаче се проявяват симптоми и тогава пробите излизат положителни. Няма смисъл да се изследват хиляди лица, контактните трябва да се поставят под карантина, допълни Мутафчийски.

Единият пациент в Пловдив е в Инфекциозна клиника, за приходящия случай няма данни да е настанен в лечебно заведение, каза още той. Трите случая в Смолян, които са от вчера и от днес, са поставени под домашна карантина. Готви се голямо прибиране на българи от чужбина, въпреки че сухоземните граници са труднопроходими, а въздушните полети също са все по-ограничени, коментира шефът на Националния щаб.

За разреждане на пътникопотока бяха организирани няколко съществени неща. Графикът на градския транспорт е запазен, въпреки че някои от автобусите пътуват почти празни, но това е идеята, да бъде по-рехаво, посочи още специалистът. Повечето полети вече са канселирани, особено на нискотарифните компании, заяви още професорът.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук